c S
Vlagatelji na evropskih borzah dan začeli nakupovalno razpoloženi 15.02.2018 10:40 London/Frankfurt/Pariz, 15. februarja (STA) - Osrednje evropske borze se po prvi uri trgovanja gibljejo v zelenem območju, vlagatelji na stari celini pa tako sledijo razpoloženju v ZDA in Aziji. Kljub dvigu inflacije v ZDA, ki krepi pričakovanja o skorajšnjem novem dvigu obrestnih mer ameriške Federal Reserve, so skrbi borznikov zaradi tega nekoliko popustile.

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,92 odstotka nad gladino. DAX se je v Frankfurtu dvigoval za 0,63 odstotka in CAC 40 v Parizu za 1,28 odstotka. Na londonski borzi je FTSE 100 pridobival 0,50 odstotka vrednosti.

Vlagatelji na stari celini tako sledijo sredinemu razpoloženju v ZDA in današnjim gibanjem v Aziji. Indeksi na azijskih borzah, ki so bile pred praznovanjem kitajskega novega leta še odprte, so se danes namreč večinoma zvišali in s tem nekoliko nadoknadili padce iz prejšnjega tedna, ko je med vlagatelji vladalo nelagodje zaradi pričakovane vnovične podražitve denarja v ZDA.

V ZDA so v sredo objavili, da se je indeks cen življenjskih potrebščin, s katerim merijo inflacijo, januarja v ZDA v primerjavi z decembrom zvišal za 0,5 odstotka, kar je nad pričakovanji analitikov. Na letni ravni je rast indeksa ostala stabilna pri 2,1 odstotka. Na drugi strani je prodaja na drobno januarja v ZDA na mesečni ravni nazadovala za 0,3 odstotka na 492 milijard dolarjev, kar je pričakovanja o skorajšnjem dvigu obrestnih mer malo ublažilo.

Osrednji indeks tokijske borze Nikkei 225 je pridobil 1,47 odstotka. Borze v Hongkongu, Šanghaju, Seulu in Taipeiu so bile zaradi praznika že zaprte. Borzi v Sydneyju in Singapurju sta beležili okoli 1,2-odstotno rast.

Nekoliko se je okrepil tudi evro, ki na frankfurtski borzi pridobiva 0,27 centa, tečaj skupne evropske valute pa je pri 1,2484 dolarja.