c S
Vlada tudi o predlogih zakonov o razvojnem sodelovanju in konzularni zaščiti 15.02.2018 07:34 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog zakona o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči Slovenije. Na dnevnem redu je tudi predlog zakona o konzularni zaščiti, ki bo podrobneje opredelil to področje delovanja diplomacije, hkrati pa uskladil slovenski pravni red z evropsko direktivo.

Predlog zakona o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči je temeljni pravni akt na tem področju. Odpravlja pomanjkljivosti obstoječe zakonodaje iz leta 2006 ter omogoča lažje in bolj učinkovito izvajanje mednarodne razvojne pomoči.

Na dnevnem redu je danes tudi predlog zakona o konzularni zaščiti, ki je v prvi vrsti operativnega značaja in ureja delovanje slovenske konzularne službe, tako na zunanjem ministrstvu kot na diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini. Pravila so sicer že določena v zakonu o zunanjih zadevah, novi zakon o konzularni zaščiti pa jih bo še nadgradil.

Z novim zakonom se bo v slovensko zakonodajo prenesla tudi evropska direktiva, ki določa pravila za sodelovanje članic EU pri zagotavljanju konzularne pomoči državljanom EU, katerih države nimajo svojega predstavništva v določenih državah. Direktivo naj bi članice v svoje pravne rede prenesle do 1. maja.