c S
Rešitve za vojake po 45. letu starosti že vključene v vladni predlog zakona 14.02.2018 14:08 Ljubljana/Bruselj, 14. februarja (STA) - Ministrica za obrambo Andreja Katič je v odzivu na danes vloženi predlog novele zakona o obrambi, ki so ga pripravili v Sindikatu vojakov Slovenije, za STA pojasnila, da so rešitve za zaposlene v Slovenski vojski po 45. letu starosti že vključene v vladni predlog zakona o obrambi.

Katičeva sicer predloga novele, ki ga je na predlog sindikata za obravnavo po skrajšanem postopku vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, ni videla, ker je na zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju. Je pa spomnila, da je vladni predlog zakona o obrambi že v parlamentarni proceduri. Ker se mora po poslovniku DZ najprej končati obravnava enega predloga zakona, ni pričakovati, da bo predlog novele zakona, ki ga je danes vložil Čuš, sploh prišel na vrsto za obravnavo pred koncem mandata.

"Mi smo v naš predlog zakona o obrambi zapisali dikcijo, da država mora zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas vsem, ki so pripadniki oziroma pripadnice Slovenske vojske," je dejala ministrica in dodala, da s tem po mnenju ministrstva rešujejo to problematiko.

Do zdaj je bila po njenih besedah v zakonu možnost, da lahko zagotovijo zaposlitev za nedoločen čas. Na vladi so se po njenih besedah že pred letom dni pogovarjali o možnosti prerazporeditve vojakov po koncu aktivnega služenja na področje varovanja objektov, npr. državnega zbora, ali pa med policiste oziroma pravosodne policiste. "Marsikje bi bili pravzaprav zelo dobrodošli," je ocenila Katičeva.

Glede na pomanjkanje kadra tako v Slovenski vojski kot policiji in drugih podobnih uniformiranih poklicih, bomo morali po ministričinem osebnem mnenju v prihodnjem obdobju poskrbeti za sistem na takšen način, da bo mlad človek, ki ga zanima uniformirani poklic, začel kariero v Slovenski vojski, kjer bo sklenil pogodbo za pet ali deset let, potem pa prešel na delo pri policiji ali pravosodnih policistih oziroma pri varovanju objektov. Kot je dodala Katičeva, je to že sprejemljivo tudi za določeno strokovno javnost.

Sindikat vojakov Slovenije je namreč pripravil predlog novele zakona o obrambi, s katerim želi odpraviti pogodbe za določen čas v Slovenski vojski z rešitvijo za vojake po 45. letu starosti. Sindikat je po predlogu zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske pripravil nov predlog zakona, po katerem bi se pogodbe o zaposlitvi za določen čas preoblikovale v pogodbe za nedoločen čas. S sprejetjem predlaganega zakona bi se po navedbah sindikata odpravila diskriminatorna ureditev, ki vojake potiska ob rob družbe kot drugorazredne državljane.