c S
Počivalšek v Avstraliji o investicijskih priložnostih 14.02.2018 13:05 Canberra, 14. februarja (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek nadaljuje obisk v Avstraliji. Danes se je v Canberri srečal s pomembnimi predstavniki avstralske vlade in parlamenta, med drugim z ministrom za trgovino, turizem in investicije Stevenom Ciobo. V ospredju dvostranskih srečanj je bila izmenjava predstavitev investicijskih priložnosti.

Med zanimivimi področji za sodelovanje med državama so po ministrovih pojasnilih gotovo informacijska tehnologija, zdravstvo, varovanje okolja, energetika v povezavi z alternativnimi viri, razvoj infrastrukture in izobraževanje, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Avstralska vlada načrtno in pospešeno spodbuja razvoj lastne industrije, ki temelji predvsem na naravnih bogastvih, obnovljivih virih energije in ugodnostih za tuje vlagatelje. Na trgu pa je še vedno prisotno izjemno povpraševanje po industrijskih izdelkih in opremi. Glede na to, da je slovensko gospodarstvo močno naslonjeno na industrijo, je slednje lahko za nas velika priložnost," je poudaril Počivalšek.

Med slovenskimi investicijami v Avstraliji beležimo porast, teh je danes za 19,4 milijona evrov, na drugi strani pa je avstralskih investicij v Sloveniji za 37 milijonov evrov letno, je naštel minister in dodal: "Med neevropskimi državami je tako Avstralija drugi največji investitor v naši državi, takoj za Rusijo."

Minister je tako odprl razpravo o ugodnem poslovnem okolju v Sloveniji. Poudaril je tudi interes Slovenije, da Luka Koper kot eno glavnih logističnih in transportnih središč v EU razširi svoje sodelovanje z avstralskimi pristanišči.

Avstralija je po ocenah ministra kljub oddaljenosti obetaven trg za slovenska podjetja, saj gre za velik in odprt trg, z visoko poslovno kulturo. Avstralci so izjemno dovzetni za nove tehnologije in radi testirajo nove izdelke, je dejal.

Ob tem je spomnil, da je v Avstraliji tudi veliko slovenskih izseljencev, kar pozitivno vpliva na učinkovitejšo distribucijo slovenskih proizvodov. Prednost slovenskih izdelkov je tudi članstvo Slovenije v EU, saj imajo izdelki iz EU dobro tržno pozicijo in ceno.

Počivalšek je pri sogovornikih iskal tudi podporo pri pospešitvi odprave dvojnega obdavčevanja, ki za slovenska podjetja predstavlja pomembno oviro pri poslovanju na avstralskem trgu.

"Vprašanje sklenitve dvostranskega sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčenja bi bilo smiselno rešiti pred zaključkom pogajanj za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med EU in Avstralijo. Želimo si namreč, da bi imela slovenska podjetja enake konkurenčne pogoje za poslovanje, kot jih imajo podjetja iz drugih držav članic EU, ki imajo z Avstralijo takšen dogovor že sklenjen," je izpostavil minister in sogovornike pozval k sodelovanju na tem področju.

Minister se je danes poleg s Ciobom sestal še s pomočnikom ministra tamkajšnje zakladnice Michaelom Sukkarjem, s poslanko opozicije Tanyo Plibersek ter predsednikom Skupine prijateljstva s Slovenijo Andrewom Wallacom in podpredsednikom skupine Grahamom Perrettom. Počivalšek je pozdravil parlamentarno sodelovanje med državama, ki zagotovo vpliva na povečano sodelovanje, vzajemno spoštovanje in vzpostavitev zaupanja, kar je ključna predispozicija za gospodarsko sodelovanje.

Slovenska delegacija se bo zvečer odpravila na Novo Zelandijo, kjer jih v četrtek čaka še zadnja promocijska delavnica za turistične agencije in medije.