c S
V Slovenj Gradcu v več pogledih rekordna licitacija vrednejšega lesa 14.02.2018 13:03 Slovenj Gradec, 14. februarja (STA) - Z dnevom odprtih vrat se danes v Slovenj Gradcu zaključuje 12. licitacija vrednejšega lesa, ki je bila rekordna v več pogledih. Organizatorji so zbrali 3094 hlodov, najvišje cene pa je tudi letos dosegal gorski javor. Največ, 17.912 evrov bo za hlod gorskega javorja rebraša od nemškega kupca dobil lastnik hloda z avstrijske Koroške.

"Licitacija je zelo uspela. Veseli smo rezultatov in odziva kupcev," je bil na današnji novinarski konferenci pred začetkom dneva odprtih vrat zadovoljen Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo vsako leto organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije (ZGS).

Presežen je bil marsikateri dosedanji rekord, med drugim po količini zbranih hlodov, po doseženih cenah za kubični meter in za cel hlod, prav tako po številu lastnikov, ki so ponudili hlode, in številu kupcev, ki so oddali ponudbe.

Lastnik s Tolminskega je na licitacijo pripeljal hlod gorskega javorja, ki je dosegel najvišjo ceno po kubičnem metru, to je rekordnih 11.833 evrov za kubični meter oz. 14.935 evrov za cel hlod. Na dosedanjih licitacijah je bila dosežena najvišja cena za kubični meter gorskega javorja okoli 10.700 evrov.

Kupec hloda s Tolminskega je prodajalec furnirja Hans Hahn iz Nemčije. Med novinarsko konferenco je po telefonu povedal, da furnir, izdelan iz gorskega javorja rebraša, prodaja za opreme letal, ladij in godal. Sicer pa se udeležuje različnih licitacij v Švici in Nemčiji, za licitacijo v Slovenj Gradcu pa je povedal, da je ta zelo dobro pripravljena.

Tudi mnogi drugi kupci so po Jeromlovih besedah povedali, da tako pripravljene in tako obsežne licitacije v Evropi ne poznajo. Po Jeromlovi oceni se je na letošnji licitaciji obrnilo za okoli en milijon evrov denarja.

Sicer pa zbrane številke kažejo, da je skupno 447 lastnikov na licitaciji sodelovalo z 3094 hlodi v skupni izmeri 3006 kubičnih metrov. Ponudbe je oddalo 37 kupcev, ki so letos največ prihajali iz Slovenije, skupno 17, deset jih je bilo iz Avstrije, pet iz Nemčije, trije iz Italije ter po en z Madžarske in Hrvaške. Kupec s Portugalske, ki se licitacije udeležuje vsako leto, je letos ponudbe oddal prek italijanskega partnerja, je povedal Jeromel.

Po doseženi ceni za kubični meter sta tudi drugi in tretji najuspešnejši bila hloda gorskega javorja. Letos se je odlično prodajal macesen, najvišja cena je za hlod presegla 5000 evrov, prav tako hrast, ki je za hlod dosegal tudi cene, višje kot 4000 evrov. Dobro se prodajajo tudi orehi, a letos v ponudbi ti niso bili zelo kvalitetni. Letos je bil prvič na licitaciji ponujen tudi rekordno velik hlod vrste črni topol, ki je dosegel okoli 5000 evrov za hlod.

Je pa Jeromel izpostavil tudi vrsto težav, ki so jih zaradi vremena, predvsem januarske odjuge, imeli organizatorji, saj so mnogi kamioni obtičali v blatu. Že iščejo novo lokacijo za organizacijo licitacije, pri tem pa računajo na pomoč občine in države, ki ima prek sklada kmetijskih zemljišč v bližini Slovenj Gradca po Jeromlovih besedah primerna zemljišča.

"Naš cilj sodelovanja pri licitaciji je povezati lastnike gozdov in kupce najbolj vrednega lesa. Naš cilj je tudi promocija gozdov, promocija lesa," je na novinarski konferenci med drugim poudaril direktor ZGS Damjan Oražem.

Generalni direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na kmetijskem ministrstvu Jošt Jakša pa je dejal, da danes predstavljeni presežniki dokazujejo to, kar smo se v Sloveniji odločili. In sicer, da Slovenija okoliškim državam ne more konkurirati v količini, kljub velikemu deležu gozdnatosti, lahko pa v kakovosti, in sicer skupaj z naravo in lastniki.

"Naša želja je še, da čim več te dodane vrednosti v prihodnje ostane v Sloveniji," je med drugim še dejal Jakša in ob tem opozoril na pomen sprejetja zakona o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov, ki je danes pred poslanci v DZ.