c S
V Mariboru predstavili aktivnosti na področju privabljanja investitorjev 14.02.2018 13:02 Maribor, 14. februarja (STA) - Ob umestitvi Podravja in Mestne občine Maribor na evropsko lestvico fDi glede strategij privabljanja tujih vlagateljev so danes v Mariboru podrobno predstavili svoje aktivnosti na tem področju. Pri tem beležijo tako uspehe kot neuspehe. "Uspeh ni plod zgolj slučajnosti ampak intenzivnega in sistematičnega dela," je povedal župan Andrej Fištravec.

Posebna sekcija britanskega časnika The Financial Times, ki se osredotoča na področje investicij, vsako leto objavlja vrsto lestvic. Na splošnejši je letos iz Slovenije zaznala Ljubljano, ki jo je uvrstila na sedmo mesto med južnoevropskimi "mesti prihodnosti". Podravje in Mestna občina Maribor pa sta dosegla šesto mesto v kategoriji majhnih evropskih regij in sedmo mesto v kategoriji mikro evropskih mest na lestvici izdelanih strategij privabljanja investicij.

"Uvrstitev med najboljših deset je velik uspeh, ki ga je treba izkoristiti za nadaljnjo promocijo," je na današnji predstavitvi v Poslovni coni Tezno povedal direktor revije Slovenia Times in organizator FDI Summit Slovenia Brane Krajnik. Slovesna razglasitev rezultatov bo 13. marca v Cannesu v okviru največjega svetovnega nepremičninskega sejma, kar je po njegovih besedah nova priložnost za prepričevanje investitorjev, da s svojimi načrti pridejo prav v te kraje.

Prijavo na fDi so za Maribor in Podravje izdelali v Mariborski razvojni agenciji (MRA), kjer je lani začela intenzivno delati pisarna za privabljanje tujih investitorjev, kjer investitorjem med drugim pomagajo najti potrebne nepremičnine, podjetja, ki iščejo kapital ali so namenjena za prodajo, in morebitne že pripravljene projekte. Tudi letos načrtujejo vrsto poslovnih dogodkov, svoje aktivnosti pa bodo po besedah direktorja MRA Mihaela Leskovarja usmerjali tudi v povezovanje regij v Vzhodni Sloveniji. "Skupaj smo močnejši in boljši. Potem je tudi kritična masa, s katero se predstavljamo na zunanjih trgih, večja in učinkovitejša," je dejal.

Rezultati se po njegovih besedah že kažejo, saj se brezposelnost v regiji zmanjšuje, zaradi česar niso več problemsko območje.

Po besedah svetovalca mariborskega župana Marka Kovačiča je trenutno največ zanimanja tujih investitorjev za mariborsko območje na področjih logistike, nepremičnin, trgovine, informacijskih tehnologij (IT), turizma in proizvodnih dejavnosti. Med dosedanjimi uspešnejšimi projekti je navedel vstop kitajskih investitorjev na mariborsko letališče in ponovni zagon medijske hiše RTS, po drugi strani pa so bili v pogajanjih z IBM in podjetjem za proizvodnjo baterij Shihlien Apex neuspešni.

Nazadnje je v javnost prišla novica o zanimanju za Maribor s strani ameriškega IT podjetja EON Reality, kjer po besedah Kovačiča čakajo na ugoden razplet pogajanj za državno subvencijo "v prihodnjih tednih".

V tem primeru je sicer dvojna vloga direktorja mariborske mestne uprave Simona Štrancarja, ki je po poročanju Radia Maribor obenem tudi predstavnik tega podjetja v Sloveniji. Njemu se ne zdi nič spornega, saj "od tega nima osebnih koristi". Tudi na občini po pisanju časnika Večer pojasnjujejo, da položaj direktorja ni sporen, saj je pooblaščen le kot kontaktna oseba v obrazcu vloge za neposredna pogajanja z vlado.