c S
Za trajnostno mobilnost ni dovolj le razvoj dobre infrastrukture 14.02.2018 11:47 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Slovenija se je s številnimi projekti, ki bodo izboljšali trajnostno mobilnost, že ali pa se še bo prijavila za kohezijska sredstva. Rezultati bodo vidni v nekaj letih, a sama infrastruktura ne bo dovolj, da bi spremenili potovalne navade ljudi, je na letošnji konferenci o trajnostni mobilnosti poudaril infrastrukturni minister Peter Gašperšič.

Letošnja nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti poteka pod naslovom Aktivna mobilnost osrečuje, Gašperšič pa je prepričan, da lahko temu pritrdi vsakdo, ki aktivno mobilnost udejanja. "Aktivna mobilnost je tista dobrina, ki jo ljudje cenijo, si jo želijo in prispeva k njihovi sreči. O tem smo že velikokrat govorili, znanstveniki pa so vsemu skupaj pritrdili," je poudaril.

Kot je v uvodnem nagovoru pojasnil minister, so na ministrstvu številni projekte, kot so gradnje in rekonstrukcije površin za pešce, kolesarje in uporabnike javnega prevoza, že oddali za sofinanciranje iz kohezijskih sredstev, še večji del pa jih je v zaključni fazi priprave in se bodo oddali v kratki. "Zato bodo v Sloveniji v nekaj letih vidne izboljšave na tem področju, v to sem prepričan," je dejal minister, ob tem pa izpostavil, da sama infrastruktura ne bo dovolj, da bi spremenili naše potovalne navade.

"Potrebne bodo številne spodbude v obliki mehkih ukrepov, zato je pomembno, da z inovativnimi programi spodbujate svoje občane, da bodo vsakič, ko so za to dane možnosti, šli raje peš, s kolesom, avtobusom ali vlakom, kot pa uporabili avto," je pozval zbrane na konferenci.

Gašperšič je spomnil, da je vsakoletna nacionalna konferenca tudi uvod v septembrski Evropski teden mobilnosti, v katerem je lani sodelovalo 71 slovenskih občin. Tema letošnjega tedna bo multimodalnost, ker gre za široko vsebino, pa je Gašperšič prepričan, da bo vsaka občina našla nekaj zase.

Polona Demšar Mitrovič iz infrastrukturnega ministrstva je pojasnila, da se je evropska komisarka za promet Violeta Bulc za temo multimodalnosti odločila, ker se ta vsebina v okviru trajnostne mobilnosti ves čas pojavlja, nismo pa še dosegli nekega preboja. "Letošnje leto bomo spodbujali na vseh nivojih iskati rešitve, kjer bi lahko iztržili več, saj multimodalnost prinaša prihranke denarja, lahko tudi časa, prostora in podobno," je naštela.

Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti bo Združuj in učinkovito potuj, posebno pozornost pa bodo tokrat namenili skupini starostnikov. Letos se bo Evropski teden mobilnosti, ki se bo odvil med 16. in 22. septembrom, prvič nadaljeval direktno v Evropski teden športa, je še dodala.

Tudi Demšar Mitrovičeva je na konferenci opozorila, da včasih sama infrastruktura ni dovolj. "Marsikdaj je težje, kot zagotoviti sredstva in zgraditi infrastrukturo, ljudi prepričati, naj jo tudi uporabljajo," je dejala.