c S
DZ opravil drugo branje zakona o spodbujanju razvoja turizma 14.02.2018 11:45 Ljubljana, 14. februarja (STA) - DZ je danes opravil drugo obravnavo predloga novega zakona o spodbujanju razvoja turizma. Zakon bo med drugim občinam omogočil zvišanje turistične takse in uvedel promocijsko takso, s čimer bodo STO in občine dobile dodatna sredstva, ter uvedel novosti glede prodaje turističnih paketov.

Predlog zakona določa način načrtovanja in aktivnosti za izvajanje strategije razvoja turizma na državni ravni in na ravni turističnega območja, opredeljuje vlogo države, občin, ponudnikov turističnih storitev in civilne družbe ter določa za to potrebne vire financiranja, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

Med drugim uvaja nov vir sredstev za Slovensko turistično organizacijo (STO). Poleg turistične takse, ki jo bodo še naprej določale občine, zakon pa določa njeno zgornjo mejo pri 2,50 evra, bo namreč uvedena še promocijska taksa.

Ta bo znašala 25 odstotkov zneska turistične turistične takse in bo neposreden prihodek STO. Ob najvišjem znesku turistične takse, 2,50 evra, bo promocijska taksa znašala 0,625 evra, tako da bo gost plačal obe taksi v skupni višini 3,125 evra. Na ministrstvu pričakujejo, da bo STO s tem pridobil dodatnih 4,7 milijona evrov, občine pa dodatnih 6,9 milijona evrov letno.

Koalicija predlaga dopolnilo, da bi turistično takso v polovični višini poleg otrok in mladine med 7. in 18. letom starosti (ne glede na tip nastanitve) plačevale tudi osebe med 18. in 30. letom starosti, ki bodo prenočevale v nastanitvenih obratih, vključenih v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč.

Občine bodo lahko z lastnimi predpisi glede na svoje cilje določile dodatne oprostitve plačila turistične takse za posamezne skupine.

Franc Trček (Levica) je menil, da bi bilo treba takso zaračunavati glede na kategorizacijo nastanitve, Matjaž Han (SD) se je zavzel za znižanje takse tudi za goste z avtodomi, Marinka Levičar (DeSUS) je poudarila, da bi morali promocijsko takso plačati ponudniki nastanitev in da bi lahko nižjo takso zaračunavali tudi za prenočevanje v kampih.

Zakon bo po predlogu urejal poklic turističnega vodnika, in sicer pogoje, ki jih mora izpolnjevati turistični vodnik, priznavanje poklicnih kvalifikacij za ta poklic in občasno opravljanje tega poklica za tuje državljane. Poklic turističnega spremljevalca ne bo reguliran.

Zakon bo na novo določil pogoje za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov in povezanih potovalnih aranžmajev. Z izjemami glede pridobitve licenc naj bi olajšali organiziranje izletov in tudi turističnih paketov, ki jih pripravljajo šole in društva.

DZ bo o tem, ali bo na tej seji opravil tudi tretje branje in glasoval o predlogu zakona, odločal v četrtek.