c S
Eurostat potrdil oceno gospodarske rasti v območju evra in EU 14.02.2018 11:45 Luxembourg, 14. februarja (STA) - Tako območje evra kot EU sta v zadnjem četrtletju lani na četrtletni ravni dosegla 0,6-odstotno rast, je svojo januarsko oceno potrdil Eurostat. Glede na enako četrtletje leta 2016 se je bruto domači proizvod v EU povečal za 2,7 odstotka, v območju z evrom pa za 2,6 odstotka. Za Slovenijo podatki še niso dostopni.

Eurostat je v tretjem lanskem četrtletju tako v območju evra kot celotni EU zabeležil 0,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda.

V primerjavi z enakim obdobjem predlanskega leta se je po sezonsko prilagojenih podatkih bruto domači proizvod v območju z evrom zvišal za 2,7 odstotka, v EU pa za 2,6 odstotka. V tretjem četrtletju je bila na letni ravni rast 2,8-odstotna tako v EU kot v območju z evrom.

Eurostat je tudi potrdil, da je bila v celotnem lanskem letu rast v območju z evrom in v EU 2,5-odstotna.

V ZDA se je v zadnjem lanskem četrtletju bruto domači proizvod na četrtletni ravni povečal za 0,6 odstotka, na letni pa za 2,5 odstotka, so še zapisali v evropskem statističnem uradu.