c S
Slovenija decembra z eno največjih rasti industrijske proizvodnje v EU 14.02.2018 11:44 Luxembourg, 14. februarja (STA) - Industrijska proizvodnja v območju evra se je decembra na mesečni ravni okrepila za 0,4 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka. Na letni ravni je bila rast 5,2- oz. 4,8-odstotna. Slovenija se je decembra tako na mesečni kot na letni ravni uvrstila med države EU, ki so beležile najvišje rasti industrijske proizvodnje.

V letu 2017 je obseg industrijske proizvodnje v državah z evrom v povprečju narasel za tri odstotke, v uniji pa za 3,3 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Rast industrijske proizvodnje je v območju evra decembra na mesečni ravni navzgor potiskala 2,7-odstotna rast proizvodnje trajnih dobrin. Ta je poganjala rast tudi v EU, saj se je v primerjavi z novembrom okrepila za 2,6 odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so decembra na mesečni ravni največje rasti industrijske proizvodnje beležile Romunija (+3,8 odstotka), Irska (+3 odstotke) in Slovenija (+2,7 odstotka). Največje padce so imele Slovaška (-2,7 odstotka), Litva (-2,6 odstotka) in Češka (-1,5 odstotka).

Na letni ravni je rast industrijske proizvodnje v območju z evrov navzgor potiskala predvsem proizvodnja investicijskih dobrin, ki se je okrepila za 7,6 odstotka. V EU pa je na letni ravni poskočila za 7,7 odstotka.

V primerjavi z decembrom 2016 so imele najvišjo rast Romunija (+13,5 odstotka), Slovenija (+12,2 odstotka) in Švedska (+8,5 odstotka), največje padce pa Hrvaška (-2,5 odstotka), Luksemburg (-2,3 odstotka) in Danska (-2,2 odstotka).