c S
Cene nafte neenotne 14.02.2018 09:18 Singapur, 14. februarja (STA) - Cene nafte v današnjem trgovanju niso imele enotne smeri. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je glavna tema na naftnem trgu še vedno naraščajoča proizvodnja v ZDA. Večja proizvodnja v ZDA namreč ogroža cilj Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), ki si prizadeva z omejitvijo proizvodnje dvigniti cene črnega zlata.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom marca je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 59,16 dolarja, kar je tri cente manj kot v torek. Za severnomorsko nafto brent z dobavnim rokom aprila pa je bilo treba zjutraj odšteti 62,80 dolarja, kar je osem centov več kot v torek, poroča dpa.

Po strmem padcu cen nafte v prejšnjem tednu so se cene nafte nekoliko ustalile. Trgovci z nafto budno spremljajo statistiko v ZDA, kjer proizvodnja črnega zlata narašča, medtem ko se Opec in Rusija z omejitvijo proizvodnje trudijo stabilizirati cene. Čez lužo so povečali tudi aktivnosti na področju vrtanja nafte, zato se analitiki bojijo, da bodo šla prizadevanja Opeca in Rusije v nič.