c S
Pogodbe za enkratni program izvajalcem predvidoma prihodnji teden 14.02.2018 07:59 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Ministrstvo za zdravje bo predvidoma prihodnji teden poslalo v podpis pogodbe izvajalcem letošnjega enkratnega dodatnega programa, je dejala državna sekretarka na ministrstvu Ana Medved. Pogodbo bodo poslali tudi koncesionarju MD Medicina. Ob tem je poudarila, da MD Medicina izpolnjuje vse pogoje za potegovanje in pridobitev programa.

Medvedova je v današnji izjavi medijem pojasnila, da ima MD Medicina od leta 2006 koncesijo za ortopedsko dejavnost, v istem letu pa so prejeli koncesijsko pogodbo za ambulantno dejavnost. MD Medicina je tako po njenih navedbah že lani izpolnjevala pogoj za potegovanje za enkratni dodatni program.

Za enkratni dodatni program se lahko, kot opozarja državna sekretarka, potegujejo vsi izvajalci v javni mreži, tako javni zavodi kot koncesionarji, in so pri tem obravnavani enakopravno, kar pomeni, da nima nihče prednosti.

Sicer pa je enkratni dodatni program po njenih navedbah gasilska akcija, s katero želijo prednostno omogočiti storitev vsem bolnikom, ki čakajo nedopustne dolgo. A se je lani in predlani izkazalo, da javni zavodi s kadrovskimi zmožnostmi in opremo ne morejo opraviti vsega dodatnega programa, ki ga prijavijo.

Tako je bilo lani opravljenega za 15,8 milijona evrov enkratnega dodatnega programa. V okviru tega je bilo opravljenih 72 odstotkov posegov. Skupaj s ambulantnimi pregledi pa je bilo realiziranega 59,3 odstotka enkratnega programa.

Glede na to, da MD Medicina izpolnjuje vse pogoje, in glede na to, da bolniki čakajo nedopustno dolgo, bi bilo nedopustno, če MD Medicine ne bi povabili k sodelovanju v enkratnemu dodatnemu programu, pravi Medvedova.

Letos so za enkratni dodatni program zagotovili 16,6 milijona evrov. Izvajalcem so dodelili toliko dodatnega programa, kot so ga lani dejansko izvedli oz. približno 50 odstotkov, kolikor so za letos prijavili, da ga bodo izvedli.

Pogodbe o enkratnem dodatnem programu, ki jih bo ministrstvo poslalo izvajalcem, so po njenih besedah v zaključnem usklajevanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po njenih besedah se z ZZZS tudi strinjajo, da MD Medicina lahko prejme enkratni dodatni program kljub temu, da v koncesijski pogodbi nima programa za bolnišnično dejavnost. O tem se je ministrstvo posvetovalo z več pravniki, tudi z dvema ustavnima pravnikoma.

Ne bo pa ministrstvo po njenih besedah letos širilo koncesijske pogodbe MD Medicini, saj morajo najprej opredeliti mrežo.

Medvedova se je tudi dotaknila določbe v splošnem dogovoru, po kateri bi družinskim zdravnikom zaračunali storitev, če bi se izkazalo, da je bolnika na to storitev napotil neupravičeno.

Zatrdila je, da bodo ta režim letos izvajali le na področju revmatologije, morda tudi na področju urgentne medicine, če bodo uspeli uskladiti merila in smernice. S to določbo po njenih besedah ne želijo kaznovati ali iskati dlake v jajcu, ampak preprečiti ekscese, ki se pojavljajo, kot so denimo prazne napotnice in napotovanje pod nujno stopnjo za staro poškodbo.

Kot je dejala, so revmatologi pripravili merila, katere napotitve pod stopnjo nujno in zelo hitro so upravičene in katere ne. Prav tako so po njenih navedbah revmatologi v UKC Ljubljana pripravljeni napisati na izvid, če ni šlo za potrebno napotitev.