c S
Prvi mož Daimlerja lani prejel 8,6 milijona evrov 14.02.2018 07:59 Stuttgart, 13. februarja (STA) - Prvi mož nemškega avtomobilskega proizvajalca Daimler Dieter Zetsche je za svoje lansko delo prejel skupno 8,6 milijona evrov, kar je okoli milijon evrov več kot leto prej, a še vedno manj kot leta 2015, ko je zaslužil 9,7 milijona evrov. Celoten izvršni odbor je lani prejel skupno 35 milijonov evrov oziroma 3,2 milijona več kot leto pred tem.

Plačilo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sestavljeno iz fiksnega in variabilnega dela. Slednji je odvisen od različnih dejavnikov, kot so dobiček iz poslovanja in prodajni rezultati.

Tako Zetsche, ki slovi tudi po svojih "spektakularnih" brkih, kot ostali vodilni zneska ne prejmejo v enem izplačilu, temveč po delih v več zaporednih letih.

Daimler je lani vknjižil 164 milijard evrov prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je zrasel za 24 odstotkov na rekordnih 10,9 milijarde evrov. V družbi rezultat med drugim pripisujejo močnemu povpraševanju po športnih terenskih vozilih in tovornjakih.

Uspeh bodo delili tudi z zaposlenimi nižje na plačni oziroma hierarhični lestvici. Okoli 130.000 zaposlenih pri Daimlerju v Nemčiji bo tako aprila prejelo 5700 evrov bonusa, kar je 300 evrov več kot lani.

Dividenda naj bi se zvišala za 40 centov na 3,65 evra na delnico, kar pa še ni potrjeno.