c S
Italijanski minister Poletti ob obisku Aquafila izpostavil pomen krožnega gospodarstva 13.02.2018 14:55 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Ljubljansko podjetje AquafilSlo, ki je del italijanskega proizvajalca sintetičnih vlaken Aquafil, je danes obiskal italijanski minister za delo in socialne politike Giuliano Poletti. Ob obisku je izpostavil pomen ideje krožnega gospodarstva, ki jo Aquafil po njegovih besedah konkretno uresničuje. Pozdravil je tudi globalno prisotnost družbe.

Kot so sporočili iz AquafilSlo, je vodstvo družbe Polettiju predstavilo delovanje skupine in slovenskega podjetja s poudarkom na obratu za pridobivanje poliamida iz odpadkov, ki vsebujejo najlon. Obrat je del sistema regeneracije Econyl, ki ga je v celoti razvila skupina Aquafil.

Minister je bil po navedbah družbe nad videnim zelo zadovoljen. "Aquafil je zelo zanimivo in inovativno podjetje, kjer je krožno gospodarstvo, torej ideja, da je mogoče proizvajati, ne da bi jemali naravi, konkretno udejanjena. Dokazuje, da tak način razmišljanja o gospodarstvu in industriji ni samo teorija ali intuicija, ampak prava industrija," je dejal. Dodal je, da mu je v veliko zadovoljstvo tudi dejstvo, da je podjetje prisotno po vsem svetu.

Poletti, ki je v Ljubljani zaradi udeležbe na današnjem italijanskem poslovnem forumu, je v ponedeljek obiskal tudi Pipistrelovo tovarno v Gorici.

Družba AquafilSlo, ki se je do leta 2016 imenovala Julon, je leta 1995 prešla pod večinsko lastništvo italijanske družbe Aquafil, ta pa je slovensko družbo leta 2013 prevzela v celoti. Osrednja dejavnost družbe je proizvodnja polimerov, vlaken iz najlona 6 in vlaken za oblačilno industrijo.

Skupina Aquafil je sicer pred dnevi sklenila dogovor s svetovnim proizvajalcem kemijskih komponent, polimerov in vlaken Invista za nakup dejavnosti proizvodnje poliamida 6 v azijsko-tihomorski regiji. Prodaja naj bi bila zaključena konec marca, v družbi pa posel označujejo kot mejnik prihodnjega razvoja skupine v omenjeni regiji.