c S
Država lastnik vseh zemljišč na območju mariborske vojašnice 13.02.2018 14:36 Maribor, 13. februarja (STA) - Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes v Mariboru podpisala pogodbo o menjavi zemljišč med državo in občino, s katero je država postala lastnik vseh zemljišč znotraj Vojašnice generala Maistra. Občina je v zameno pridobila zemljišča na območju načrtovane zahodne obvoznice in pod Pohorjem.

Sporazum je ministrica Katičeva podpisala z županom Mestne občine Maribor Andrejem Fištravcem in direktorjem mariborskega Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirjem Grmkom.

"Z današnjim podpisom menjalne pogodbe se je lastništvo na območju Vojašnice generala Maistra uredilo v celoti, saj je država dobila v last, ministrstvo za obrambo pa v upravljanje šest hektarjev zemljišč na območju vojašnice. Mestna občina Maribor pa je pridobila okoli deset hektarjev zemljišč, devet hektarjev v solastnini, tri stanovanja in poslovni prostor," so po podpisu pogodbe v Kadetnici sporočili z občine.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da so po 27 letih, odkar vojska uporablja ta zemljišča, uspeli urediti zadeve. "Ko bo zemljiškoknjižno stanje urejeno, bomo lahko, glede na to, da je obrambnemu resorju namenjenih več sredstev, začeli vlagati v infrastrukturo tukaj," je napovedala.

Vrednost menjalne pogodbe znaša nekaj več kot 3,1 milijona evrov. "Veseli me, da smo po vseh letih to zgodbo zaključili. Naše sodelovanje z vojsko v Mariboru je odlično, mesto pa je ponosni gostitelj velikega dela Slovenske vojske v državi," je povedal župan Fištravec.

Današnji podpis menjalne pogodbe bo po njegovem prepričanju pripomogel k razvoju Slovenske vojske v tem delu države, saj bo vojska zdaj lahko vlagala v zemljišča, v katera do zdaj zaradi občinskega lastništva ni mogla. "Vesela sem, da je Slovenska vojska v tem okolju zelo dobro sprejeta," je dodala ministrica.

Občina je med drugim pridobila zemljišča nekdanjega vojaškega poligona pod Pohorjem, ki jih bodo po besedah Fištravca namenili za razvoj turističnih in rekreacijskih dejavnosti. Prav tako je prišla do dela zemljišč, potrebnih za izgradnjo obvoznice.

Na podoben način so decembra lani uredili stanje z zemljišči na območju vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani.