c S
Predlog za 100-odstotno financiranje zasebnih osnovnih šol končal zakonodajno pot 13.02.2018 13:46 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Predlog zakona za 100-odstotno financiranje zasebnih osnovnih šol, s katero je SDS želela uresničiti odločbo ustavnega sodišča, je na današnji seji DZ končal zakonodajno pot. Predlog konec januarja ni dobil podpore na matičnem odboru za izobraževanje, poslanske skupine pa so danes predstavile svoja stališča.

"Kadarkoli se v politiki odprejo vprašanja razmerja med javnim in zasebnim šolstvom, se prične tudi rožljanje z neustavnostjo, ponavadi tistih, ki imajo od tega največje koristi, zaradi ideologije in denarja," je v stališču poslanske skupine SMC dejal poslanec Saša Tabaković. To je po njegovih besedah slaba popotnica za slovenski šolski sistem, ki "diha na škrge".

Jelka Godec iz vrst SDS je poudarila, da je govoriti o tem, da bi s 100-odstotnim financiranje javnoveljavnih programov zasebno prehajalo v javno, zavajanje volivcev. Vladajočo koalicijo pa je okrcala, da ji ni težko dati denarja za ustanavljanje novih uradov, za otroke pa.

Po mnenju poslanke Bojane Muršič iz vrst SD bi izenačitev zasebnega in javnega pomenila "nedopusten korak vstopanja zasebnega v javno in obratno, kar je iz vidika ustanavljanja videza tako obsežne državne podpore določeni ideologiji popolnoma nesprejemljivo".

V poslanski skupini DeSUS po besedah poslanke Marinke Levičar predloga SDS ne podpirajo. "Verjamemo v socialno državo, v skupno dobro in v javne sisteme, ki morajo biti enako dostopni za vse in seveda kakovostni," je poudarila.

Poslanka NSi Ljudmila Novak je ponovila stališče njihove poslanske skupine, da je treba pri financiranju javnoveljavnih programov zasebnih osnovnih šol upoštevati odločbo ustavnega sodišča.

V Levici, kjer jasno zastopajo stališče, naj bosta zasebno in javno ločena, se s predlogom SDS ne strinjajo, je dejal poslanec Miha Kordiš. Nasprotujejo mu, ker trdno podpirajo laično, kakovostno in vsem dostopno javno izobrazbo.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev glede državnega financiranja zasebnih osnovnih šol po besedah Mirjam Bon Klanjšček niso usklajeni. "Proti zasebnim šolam nimamo nič, saj lahko tudi bogatijo šolski prostor, ne sme pa biti državno financiranje šol enako za javne in zasebne šole," je še dodala.