c S
Skupina TPV pri internih inovacijah presegla število 10.000 13.02.2018 13:42 Novo mesto, 13. februarja (STA) - V skupini TPV, dobaviteljici avtomobilske industrije z nekaj več kot 1200 zaposlenimi, so pri inovacijah v proizvodnji lani dosegli število 10.000. Število inovacij v skupini, ki pet odstotkov letnega prihodka namenja razvoju, vsako leto raste, zaposleni pa so lani oddali približno 3000 inovacijskih predlogov. Najboljše so danes nagradili.

Predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup je ob današnjem dnevu inovativnosti v podjetju s podelitvijo nagrad najboljšim inovatorjem povedal, da v povprečju beležijo 2,9 inovacijskega predloga na zaposlenega, interna inovativnost pa je močno vpeta v delovne procese in miselnost zaposlenih.

Inovatorje ustrezno nagrajujejo, odbor za inovacijske predloge pa vsako leto izbere najkoristnejši inovativni predlog posameznika ali delovne skupine ter izbrane inovatorje še dodatno nagradi.

Skupina TPV je sicer po še nerevidiranih podatkih lani ustvarila 153 milijonov evrov prihodkov in pri tem dosegla skoraj 10-odstotno rast. V skupini, ki stavi na avtomatizacijo, robotizacijo in posledično razbremenitev težje proizvodnje, so za naložbe lani odšteli približno 10 milijonov evrov, letno pa povprečno zanje namenijo sedem do osem milijonov evrov.

V skupini so lani dodatno zaposlili približno 40 ljudi, kljub vse večji robotizaciji pa letos načrtujejo do približno 40 predvsem strokovnih dodatnih zaposlitev. Pri poslovanju letos načrtujejo manjšo rast, je napovedal Gorjup.

TPV se sicer vse bolj uveljavlja na trgu izdelave t. i. premijskih vozil, globalno sledijo najnovejšim smernicah, pri čemer jim je inovativnost zaposlenih v dodatno oporo. Krepijo se tudi njihovi razvojni posli, je še povedal Gorjup.

TPV največ proda na Švedskem, v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji, poleg Evrope in ZDA med svoje glavne trge prištevajo še Južno Afriko in Kitajsko.

Kot svoje glavne kupce so navedli večje sistemske dobavitelje na segmentih podvozij, karoserij in sedežnih sklopov, kot so Brose, Benteler, Faurecia, Mahle in drugi. Med proizvajalci vozil pa BMW, Mercedes, Daimler, Renault, Rolls Royce, Jaguar, Volvo, Volkswagen in druge.

TPV se tako v zadnjih letih vse bolj uveljavlja kot razvojni dobavitelj avtomobilske industrije. Skupino poleg novomeške matične družbe sestavljajo še hčerinska podjetja - TPV Šumadija, TPV Avto in TPV Prikolice.

V TPV bodo še naprej sledili viziji povezovanja inovativnih rešitev in strategiji utrjevanja globalne prepoznavnosti kot razvojnega dobavitelja v avtomobilski industriji. Nadaljevali bodo z digitalizacijo industrije, pri kateri z lastnimi celostnimi rešitvami na področju avtomatizacije interne logistike z avtomatsko vodenimi vozili prispevaj tudi sami, so še zapisali.