c S
Nogometno prvenstvo bo spodbudilo rusko gospodarstvo, a tudi inflacijo 13.02.2018 13:38 Moskva, 13. februarja (STA) - Svetovno nogometno prvenstvo, ki bo letos potekalo v Rusiji, bo vzpodbudilo tamkajšnjo gospodarsko aktivnost. "Kratkoročni pozitivni vpliv na rusko gospodarstvo bo v drugem in tretjem četrtletju povečal število delovnih mest in povpraševanje po izdelkih in storitvah," so ocenili v centralni banki. Obenem pa bo kratkoročno višja tudi inflacija.

Ruski predsednik Vladimir Putin želi svetovno prvenstvo izkoristiti tudi za prikaz Rusije kot globalne velesile. Povečan turistični obisk in večja potrošnja naj bi poživila nekatere dele države, v katerih gospodarska aktivnost sicer stagnira, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ruska centralna banka je za agencijo Reuters pojasnila, da so že priprave na svetovno prvenstvo spodbudile gospodarstvo, ki je v minulem letu, po dveletnem obdobju upada, že zabeležilo rast.

Analitiki v Gajdaroven inštitutu so januarja ocenili, da bi lahko svetovno prvenstvo, ki bo od 14. junija do 15. julija potekalo v 11 ruskih mestih, na letni ravni povečalo rast ruskega BDP za 0,2 odstotka.

Vendar pa v centralni banki opozarjajo, da bo takšna rast lahko povzročila tudi povišanje cen izdelkov in storitev, med drugim hrane, zabavnih aktivnosti in hotelskih namestitev. To bo sicer nekaterim podjetjem prinašalo tudi dobiček.

Ruske oblasti so medtem že objavile imena hotelov, za katere so ugotovili, da so pred nogometnim prvenstvom povišali cene. V nekaterih so se cene nočitev povečale kar za 51-krat.

V centralni banki še ocenjujejo, da bo letošnja inflacija pod ciljnimi štirimi odstotki, v drugem četrtletju pa bi lahko padla tudi na rekordno nizko raven v višini okoli dveh odstotkov.

V Rusiji se sicer ravno danes mudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino in si ogleduje potek priprav na poletni nogometni turnir, srečal pa se bo tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.