c S
S shoda ob stavki v UKC vladi sporočilo, naj jih vzame resno 13.02.2018 11:55 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Dveurni opozorilni stavki v zdravstvu in socialnem varstvu so se pridružili tudi številni zaposleni v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC). V tamkajšnji avli se jih je na shodu ob 9. uri zbralo več kot 300. Vladi sporočajo, da si za zahtevno delo, ki ga opravljajo, zaslužijo dostojno plačilo, od svojih zahtev pa ne bodo odstopili.

Kot je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar, so podobne manifestacije danes potekale tudi v drugih bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih starejših in socialno varstvenih zavodih. Njihovo sporočilo pa je, naj jih vlada vzame resno.

"Zahtevamo tisto, kar bi nam ta država morala ponuditi na pladnju, če bi ji bilo mar za lastne državljane in zdravo deželo, ki bi bila v ponos vsem, ki živijo tu," je poudarila Mlakarjeva in dodala, da medtem ko je vlada dopustila, da so določene poklicne skupine v času po recesiji pridobile in dvignile plače, njih ne slišijo.

"Naše delo je strokovno, psihično in fizično zahtevno in je premalo vrednoteno," je dejala generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec. Izpostavila je, da delo poteka vse dni v letu, ponoči, ob nedeljah in praznikih, kar dokazano vpliva na zdravje zaposlenih.

Vlada je po njenih besedah z odpravo plačnih anomalij in selektivnim dvigovanjem plač posameznim poklicnim skupinam naredila nove anomalije. Svoje zahteve pa vežejo tudi na dogovorjeno z zdravniki, saj si ne morejo predstavljati zdravstvenega sistema brez ustrezne primerljivosti zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Ob dvigu plač in odpravi vseh varčevalnih ukrepov, vključno z vrnitvijo osmih odstotkov zaradi znižanja vrednosti plačne lestvice v letu 2012, pa je njihova pomembna stavkovna zahteva tudi uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, tako na področju zdravstvene nege kot za ostale zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Kekčeva je poudarila, da so zahteve po kadrovskih standardnih in normativih pogoj za varnost bolnikov in ohranitev oz. izboljšanje standarda storitev. Opozorila je, da je v zdravstvu in socialnem varstvu veliko nadurnega dela, pa tudi kršitev pravice do prostega časa, kar je po njenih besedah še en dokaz več, da je delavcev premalo in je treba sprejeti standarde in normative.

"Primanjkuje nam medicinskih sester, negovalcev, bolničarjev, kuharjev, zaposleni odhajajo v tujino, ker imajo boljše delovne pogoje in boljše plačilo," je še dodala Kekčeva. Podobno je opozoril predsednica sindikalne enote sindikata delavcev v zdravstveni negi v UKC Ljubljana Saša Kotar, ko je dejala, da si želijo kakovostne obravnave vseh bolnikov, da bi spočiti in predvsem zdravi hodili v službo, da bi jih bilo primerno število, ne pa da so večno preobremenjeni in jih je premalo, nalaga pa se jim vedno nove in nove naloge.

Njihove besede so zbrani na shodu, med katerimi so prevladovale medicinske sestre in bolničarji, pospremili z glasnim odobravanjem. Podporo stavkajočim je na shodu izrazil tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Bojan Hribar, po besedah katerega so zaposleni v zdravstvu nedvomno izpostavljeni najtežjim delovnim pogojem v celotnem javnem sektorju.

Tudi Hribar je poudaril, da je do današnje stavke prišlo zato, ker se vlada ni pravočasno odzvala na upravičene zahteve, ki jih že vrsto let postavljata oba sindikata, tako glede kadrovskih normativov kot glede primerljivosti delovnih mest z ostalimi delovnimi mesti v javnem sektorju.

Zbranim je podporo izrazila tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman, ki je poudarila, da je današnja stavka tudi stavka v korist varnosti in kakovosti za bolnike.

Se je pa eden od govornikov, reševalec Boštjan Plahutnik, spraševal, zakaj med tistimi, ki so podprli njihovo stavko, ni zdravniškega sindikata Fides. Ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju je očital, da se do njih obnaša nonšalantno. "Zanima me, zakaj mi dobimo deset evrov za 12 ur pripravljenosti, da gremo reševati življenja, če je treba," je med drugim spraševal.

Sicer pa so na shodu napovedali, da bodo stavko zaostrili, če ne bo prišlo do dogovora z vlado. Kotarjeva je med možnimi aktivnostmi napovedala umik soglasij za delo prek polnega delovnega časa, dosledno uveljavitev pravico do časa za strokovno pripravo na delo, daljše prekinitve dela in javne protestne shode.