c S
V izolski bolnišnici zaradi stavke ne pričakujejo večjih težav 13.02.2018 09:13 Izola, 13. februarja (STA) - Podobno kot drugod po državi se je ob 8. uri dveurna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvu začela tudi v Splošni bolnišnici Izola (SBI). Predstavnica sindikata delavcev v zdravstveni negi Elizabeta Mirošničenko kljub pričakovani visoki udeležbi v stavki ocenjuje, da večjih težav za bolnike ne bo, saj so pravočasno obvestili vse deležnike.

Neposredno po začetku stavke v izolski bolnišnici ni bilo opaziti bistvenih sprememb. V avli pri glavnem vhodu so se sicer začeli zbirati stavkajoči, ki so s tem opozarjali na svoje zahteve. "Pričakujemo visoko udeležbo, imamo podporo vseh," je za STA povedala predstavnica sindikata delavcev v zdravstveni negi v izolski bolnišnici Elizabeta Mirošničenko.

Zaradi napovedane stavke so nekaj bolnikov prenaročili, a točnega števila v sindikatu še nimajo. Kot je poudarila Mirošničenkova, so vse, vključno z javnostjo, pravočasno obvestili o stavki in njenem poteku, tako da so se lahko nanjo prilagodili. Zato tudi ne pričakuje večjih zapletov: "Mislim, da za bolnike ne bo nekih večjih težav."

Med njihovimi zahtevami je Mirošničenkova izpostavila povrnitev osmih odstotkov plače, odvzetih v času varčevalnih ukrepov. Sicer pa je zanje v ospredju uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, ki čakajo na realizacijo vse od leta 2013.