c S
Ramljak povabljen v sabor na zaslišanje glede poteka prestrukturiranja Agrokorja 13.02.2018 08:10 Zagreb, 12. februarja (STA) - Odbor za gospodarstvo hrvaškega sabora je izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za koncern Agrokor Anteja Ramljaka povabil, naj na četrtkovi seji predstavi potek prestrukturiranja največjega hrvaškega poslovnega sistema. Pojasnil naj bi tudi visoka denarna nadomestila, ki jih njegov nekdanji delodajalec prejema za svetovalne storitve v Agrokorju.

Predsednik saborskega odbora za gospodarstvo Darinko Kosor je potrdil, da sta zaradi stanja v Agrokorju na sejo povabljena Ramljak ter podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić.

Kot je dodal, člane odbora zanima predvsem, v kateri fazi je priprava predloga poravnave z upniki v Agrokorju, pričakujejo pa tudi odgovore na vprašanja o pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbe Texo management, v kateri je Ramljak delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna.

Hrvaško javnost že več dni razburjajo informacije o visokih honorarjih za svetovalne storitve Texo managementu, ki so jih naročili v AlixPartners. Podjetju tedensko plačujejo 250.000 kun oz. nekaj več kot 33.000 evrov.

Opozicija je opozorila, da se je vodja Agrokorjeve izredne uprave znašel v očitnem konfliktu interesov. Ocenila je tudi, da Ramljakov predlog poravnave zamuja, ker potekajo strateški spopadi med različnimi interesnimi skupinami za prevzem določenih delov koncerna.

Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković, sicer tudi generalni sekretar vladajoče HDZ, je prejšnji teden dejal, da sta ga pogodba in višina nadomestila za Texo managament presenetili, ob tem pa je pripomnil, da ne gre za "simpatično" potezo.

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki je z zakonom o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih (t. i. lex Agrokor) povezal usodo vlade z uspehom reševanja največjega gospodarskega sistema v državi, je pred kratkim od Ramljaka zahteval celotno dokumentacijo o vlogi Texo managementa. Kot je dejal, se bo o vsem izrekel, ko bodo na vladi preučili Ramljakovo poročilo.

Ramljak po izbruhu afere z nadomestili nekdanjim sodelavcem iz Texo managementa zadeve v javnosti ni komentiral. Ne glede na to, da prevladuje mnenje, kako pri vlogi Texo managementa ne gre za kaznivo dejanje temveč gre za neetično poslovanje, so na Hrvaškem v primeru Agrokor posebej občutljivi na morebitne finančne malverzacije ter prepletenost interesov politikov in poslovnežev.

Ugiba se celo o morebitni Plenkovićevi odločitvi, da Ramljaka odstavi, na tnalu pa bi lahko bila tudi Dalićeva, ki je nedavno dejala, da za zdaj ne vidi nič spornega pri zadevi. Nekateri komentatorji ne izključujejo niti nove rekonstrukcije Plenkovićeve vlade, ker naj bi poleg Dalićeve zamenjal še nekatere v javnosti nepriljubljene ministre.

Ramljakovi zamenjavi nasprotuje direktor AlixPartners Alastair Beveridge, ki je v pogovoru za Jutarnji list prejšnjo soboto ocenil, da bi odhod trenutnega vodje izredne uprave ogrozil proces prestrukturiranja koncerna, ki naj bi se končal najpozneje do 10. julija letos.

Kot je pojasnil, so Texo management angažirali kot hrvaške strokovnjake, ki so bili seznanjeni s problematiko Agrokorja in hrvaškega gospodarstva. Ocenil je, da so stroški lokalnih svetovalcev za Agrokor bolj ugodni, kot pa, če bi plačali drage mednarodne svetovalce. Poleg Texo managementa je AlixPartners najela tudi podjetja Altera savjetovanja ter Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri.

Ramljak je novembra lani izjavil, da bo Agrokor za stroške več kot 140 svetovalcev odštel med 58 in 69 milijoni evrov.