c S
Pavlin in Hočevar predstavila svoja programa za generalnega direktorja UKC Ljubljana 12.02.2018 17:15 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Janez Pavlin in Zvonko Hočevar, ki sta se prijavila na razpis za generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, sta danes skupaj predstavila svoji kandidaturi. Oba sta obljubila presek v primerjavi z dosedanjo politiko in vodenjem UKC, ob morebitnem imenovanju pa bi si en drugega želela imeti v svoji ekipi.

Pavlin, ki je župan občine Dobrepolje, je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo v primeru imenovanja sprva naredil prerez stanja v UKC in primerjalno analizo, nato pa bo pripravil sanacijski program, ki bo usmerjen v stabilizacijo poslovanja, povečanje prihodkov in zmanjšanje odhodkov.

"UKC je obvladljiv, ampak je za to delovanje potrebna prava ekipa. Jaz imam pripravljeno strokovno ekipo, ki jo imenujem dream team," je dejal. Po njegovem mnenju je sedanji način upravljanja zastarel, prizadeval si bo za novo organizacijo uprave UKC, ki bi imela pet članov, to so generalni direktor in štirje izvršni direktorji.

Poudaril je, da je treba več investirati v opremo, ki je že pogosto iztrošena, drago opremo pa dobro izkoristiti. Poenotiti je treba tudi informacijski sistem v UKC ter energetsko sanirati nekatere stavbe, je dejal.

Prepričan je tudi, da je raziskovalna dejavnost zelo pomembna, zato jo podpira v vseh segmentih. "Vlaganje v raziskave se obrestuje," je dodal.

Bolnika je treba po njegovem mnenju postaviti v središče, hkrati pa poskrbeti za dobre pogoje in pristope zdravljenja ter motivirati zaposlene, stalno zaposlovati in zaposlene tudi ustrezno nagrajevati. "Pomembno je spremljanje kakovosti dela in sledenje vsem standardom, da bo UKC v elitnem kakovostnem razredu," je še dodal.

Zase pravi, da je navajen trdega dela, za potegovanje na funkcije v zdravstvu (pred tem je že kandidiral za generalnega direktorja UKC Ljubljana, Splošne bolnišnice Celje in poslovnega direktorja pediatrične klinike UKC Ljubljana) pa se je odločil zato, ker ga od "majhnega vleče za zdravnika, ampak se od malega bojim injekcij".

Hočevar pa je kirurg v UKC Ljubljana, ki se na razpise za generalnega direktorja UKC prijavlja vse od leta 2003. Kot je dejal, je bil dolgo tiho, ampak tako več ne more biti, ker želi spremeniti sistem. Kot je dejal, se na razpise prijavlja zato, da "bo končno slišano, da imamo ljudi, ki znajo in vedo, kako narediti, ampak jih ni v političnem sistemu, v vladi ali na ministrstvu".

"Vsem je jasno, da se bolnišnic ne da in ne sme voditi politično. Mi smo pa pripeljali ravno do tega, da je UKC politično voden, medtem pa si zatiskamo oči pred tistimi, ki čakajo na zdravstvene storitve," je dejal.

V svojem programu je napovedal 50-odstotno zmanjšanje obolevnosti do leta 2022. Priznava, da gre za ambiciozen cilj, a že postavitev tega cilja je prvi krak k uresničevanju. Kako namerava uresničiti to, pa ni pojasnil.

"Moramo postati zavod brez nepotrebnih smrti, bolečin, zastojev, nebogljenosti in zapravljanja časa, denarja, energije in znanja," je dejal. Dodal je, da je treba v UKC vzpostaviti proaktivni strateški kontroling, to je sistem, ki samega sebe kontrolira, da izvaja tisto, k čemur se je zavezal.

Prav tako je treba doseči pozitiven poslovni rezultat, več vlagati v razvoj in uvrstiti UKC med vodilne evropske in svetovne univerzitetne ustanove.