c S
Občina Trebnje stremi k uvrstitvi med deset najbolj uspešnih občin 12.02.2018 17:14 Trebnje, 12. februarja (STA) - Podjetja, ki delujejo na Trebanjskem, so v tamkajšnjih poslovno-industrijskih conah za naložbe lani odštela približno 18 milijonov evrov in s tem omogočila približno 250 dodatnih zaposlitev. V Občini Trebnje tako beležijo le petodstotno brezposelnost, občinsko vodstvo pa je napovedalo nadaljnji razvoj in preboj med deset najuspešnejših občin.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je občina v preteklih desetih letih doživela veliko sprememb. Kot največjo je navedel izgradnjo dolenjske avtoceste, ki je po njegovem odprla prostor novim ambicioznim trebanjskim projektom.

Občina je uresničila tudi več drugih ciljev. Med temi so bili ukrepi trajnostne ekomobilnosti, naložbe v različno infrastrukturo in varovanje okolja. Občinsko vodstvo skrbi za razvoj gospodarstva in kmetijstva ter krepi medobčinsko, regionalno in evropsko sodelovanje, je dodal.

Omenjene dosežke je Kastelic označil za temelj nadaljnjega razvoja. Med drugim je napovedal nadaljnjo širitev gospodarskih območij, nove gospodarske naložbe in nova delovna mesta, na občinski ravni pa ureditev trebanjskega središča, gradnjo dodatne trebanjske osnovne šole, cestnega viadukta pri Veliki Loki, trebanjskega kulturnega doma, štirioddelčnega otroškega vrtca v Šentlovrencu in vrtca v Velikem Gabru.

V zvezi z razvojnimi načrti so v trebanjski občini danes javno razgrnili spremenjeni občinski prostorski načrt. Tega bi radi po besedah občinske višje svetovalke za prostorsko načrtovanje in urbanizem Vide Šušteršič po petih letih od njegovega sprejetja popravili v več delih.

Na pobudo lastnikov zemljišč, ki jih je udaril občinski ukrep plačevanja nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča, nameravajo namembnost večih spremeniti nazaj v zemljišča za kmetijsko rabo. Občinski prostorski akt bodo priredili tudi potrebam gradnje trgovskih in industrijskih stavb.

Z omenjenimi spremembami bodo med drugim zagotovili možnost prostorskega razvoja in tovrstne pogoje za razvoj gospodarstva, gospodarske, javne in družbene infrastrukture, bivalnega okolja ter drugih občinskih razvojnih potreb.

Novi prostorski načrti bodo Trebanjcem omogočili tudi boljše varovanje okolja ter bogate arheološke in druge kulturne dediščine, je še dejala Šušteršičeva.

Novinarske konference se je udeležil tudi vodja občinskega oddelka za družbene in gospodarske dejavnosti Žiga Zaplotnik, ki je v tej dolenjski občini s starostnim povprečjem nekoliko nižjim od državnega napovedal več ukrepov za mladino in mlajše občane, s katerimi želijo mlade spodbuditi za življenje in delo v domači občini.