c S
Policisti začeli stavko, v primeru neuspešnih pogajanj jo bodo zaostrili 12.02.2018 17:11 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Policisti in zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve so danes ob 7. uri začeli stavko, ki jo bodo nadaljevali do izpolnitve zahtev. Stavki se je pridružila večina od 9000 zaposlenih na policiji in ministrstvu. Na protestnem shodu so vladi sporočili, da je čas njihovega potrpljenja minil. V primeru neuspešnih pogajanj pa bodo stavko zaostrili.

Stavkajoči želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo. V prvi vrsti zahtevajo, da se z ostalimi pooblaščenimi osebami ponovno vzpostavijo razmerja, kot so jih dosegli s prejšnjo stavko. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah.

K stavki so v sindikatih pozvali vseh 9000 zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in policiji. Nihče se ni izrecno opredelil proti stavki, zato ocenjujejo, da stavkajo vsi zaposleni. V oba sindikata je sicer včlanjenih okoli 7500 zaposlenih, a po navedbah sindikalistov stavkajo tudi nečlani.

Policisti so stavko simbolično začeli s shodom pred poslopjem vlade. Zbralo se je okoli 200 policistov s sindikalnimi zastavami in tudi portreti nekaterih predstavnikov vlade, ki si zatiskajo ušesa. Portretu predsednika vlade Mira Cerarja pa so ob tem dodali še pripis "Nočem vas slišati". Da bodo tudi sami ravnali kot vlada in tudi vlade ne poslušajo več, pa so ji sporočili tako, da so se obrnili stran od vladnega poslopja in si zamašili ušesa.

"Stavka ni uperjena proti nikomur drugemu kot proti vladi," je poudaril prvi mož Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Presenečeni so tudi nad udeležbo na shodu, saj so pričakovali samo prihod predstavnikov iz vseh policijskih enot po državi. Pridružili pa so se jim tudi policisti, ki so danes prosti, in tisti, ki so delali ponoči.

V. d. predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je zagotovil, da državljani stavke policistov ne bodo občutili, saj bodo naredili vse za zagotovitev varnosti in premoženja državljanov. Stavka policista je tudi sicer zakonsko omejena, saj so dolžni poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

Konec tedna sindikata pričakujeta srečanje z vladno pogajalsko skupino. Do takrat ne načrtujejo zaostrovanja stavke. Bodo pa iz nabora pripravljenih ukrepov posegli po tistih, ki jih bo vlada občutila, ko bodo v sindikatih ocenili, da so pogajanja zaostala in ni konkretnega kakovostnega napredka pri izpolnjevanju zahtev.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je ob stavki policistov ocenila, da zaradi izboljšanega položaja zaposlenih v policiji v zadnjem času danes začeta stavka policistov ni uperjena proti vodstvu MNZ in policije. Izpostavila je, da so na ministrstvu v zadnjih treh letih sprejeli številne ukrepe, s katerimi so bistveno izboljšali položaj zaposlenih v policiji: dosegli so višje vrednotena delovna mesta, tečejo priprave za vzpostavitev kariernega sistema, trend zaposlovanja so po dolgih letih obrnili navzgor in zvišali tudi proračunska sredstva za policijo.

"V tem trenutku je za MNZ najpomembneje, da se v okviru pogajanj, ki intenzivno potekajo, najdejo ustrezne rešitve. Dejstvo je namreč, da stavka predstavlja velik izziv pri zagotavljanju varnosti na vseh področjih," je še opozorila Györkös Žnidarjeva.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je policija zaradi izkušenj iz preteklih stavk, ki so slabo vplivale na odnose v policiji, vzpostavila dežurno delovno skupino, ki bo sodelovala s stavkovnim odborom policijskih sindikatov, da bo zagotovljen minimum delovnega procesa in da ne bo bistveno ogrožena funkcija delovanja policije. Pri tem na policiji poudarjajo, da si "ves čas prizadevajo, da policisti dosledno spoštujejo zakonodajo in imajo visoke etične ter moralne vrednote, po drugi strani pa se je treba zavedati, da so prav policisti vsakodnevno postavljeni pred vedno težje preizkušnje in vedno večje delovne obremenitve".

Na niz stavk v javnem sektorju se je ob robu seje DZ odzval tudi premier Miro Cerar. Po njegovih besedah so sindikati očitno zaznali, da je v predvolilnem času možno postaviti tudi visoke zahteve. Vodstvom sindikatov javnega sektorja je sporočil, da so njihove zahteve nerazumne, bistveno pretirane in bi sesule finančni sistem, če bi jim šli naproti. Je pa napovedal dialog in postopno približevanje v prihodnje.