c S
Gorenjski župani potrdili projekte za dopolnjeni dogovor za razvoj regije 12.02.2018 17:04 Kranj, 12. februarja (STA) - Člani Razvojnega sveta gorenjske regije in župani gorenjskih občin so danes v Kranju potrdili seznam 25 projektnih predlogov v skupni vrednosti 30 milijonov evrov za vključitev v dopolnjeni dogovor za razvoj gorenjske regije. Regionalna razvojna agencija Gorenjske jih bo še ta teden posredovala ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sredi novembra lani je ministrstvo objavilo drugo povabilo Razvojnim svetom regij za pripravo dogovorov za razvoj regij, v okviru katerega je za celotno Slovenijo na voljo 420 milijonov evrov. V okviru tega povabila gorenjska regija lahko pridobi sredstva za sofinanciranje spodbujanja podjetništva in multimodalne urbane mobilnosti, naložb za prilagajanje podnebnim spremembam, vlaganj v vodni sektor ter varstvo in obnovo biotske raznovrstnosti.

Po izvedenem usklajevanju znotraj regije bo Gorenjska v dopolnjeni dogovor za razvoj regije vključila 25 projektnih predlogov v skupni vrednosti dobrih 30 milijonov evrov, so po današnji seji Razvojnega sveta gorenjske regije in seji Sveta gorenjske regije sporočili iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske - BSC Kranj.

Največ potreb v regiji je po vlaganju v vodni sektor, tako po gradnji javne infrastrukture za odpadno vodo kot tudi za oskrbo s pitno vodo. Gorenjske občine so v koordinaciji z regionalno razvojno agencijo pripravile za 47 milijonov evrov projektov s področja vlaganja v vodni sektor, za katere želijo pridobiti 20 milijonov evrov iz dogovora za razvoj regij.

Velik interes se v regiji kaže tudi za gradnjo kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti. V potrjenem predlogu s strani regije je za sofinanciranje vključenih za 5,8 milijona evrov kolesarskih povezav. V okviru prednostne naložbe spodbujanja podjetništva pa so tri občine pripravile projekte za vlaganje v poslovno infrastrukturo in investicije v poslovne cone.

V dogovor za razvoj gorenjske regije sta vključena tudi medregijski projekt sodelovanja med gorenjsko in ljubljansko urbano regijo, in sicer Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save, ter vseslovenski projekt spodbujanja podjetništva Podjetno nad izzive, katerega nosilec je Regionalna razvojna agencija Gorenjske.

Po posredovanju dopolnjenega dogovora za razvoj gorenjske regije na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sledi teritorialni razvojni dialog med regijo in državo za dokončno pripravo in podpis dopolnjenega dogovora, kar pričakujejo še v prvi polovici tega leta.