c S
Zahteve sindikatov so nerazumne in bistveno pretirane 12.02.2018 17:18 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Sindikati so očitno zaznali, da je v predvolilnem času možno postaviti tudi visoke zahteve, je v DZ ocenil premier Miro Cerar. Vodstvom sindikatov javnega sektorja je sporočil, da so njihove zahteve nerazumne, bistveno pretirane in bi sesule finančni sistem, če bi jim šli naproti. Je pa napovedal dialog in postopno približevanje v prihodnje.

Cerar je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ sicer poudaril, da je stavka legitimna pravica vsake poklicne skupine in da vse te skupine, ki na ta način izražajo svoja stališča, zelo spoštuje.

Spomnil je, da se vladna pogajalska skupina redno sestaja s sindikati. Po Cerarjevih navedbah so vse svoje dosedanje zaveze izpolnili, zadovoljen je tudi, da so skupini z najnižjimi dohodki v javni upravi, to je skupini J, že stopili naproti. "Na tem bo treba delati še naprej," je dejal in dodal, da so tako delali tudi lani, a do sporazuma s sindikati ni prišlo. Po njegovem mnenju prav zato, ker so "očitno zaznali, da je v predvolilnem času možno postaviti tudi visoke zahteve".

Vendar pa je Cerar poudaril, da ne želi biti predsednik vlade, ki bi Slovenijo ponovno popeljal v krizo. "Če bomo zdaj delili neke bonbončke, da bomo všečni, in s tem bistveno okrnili javne finance, bomo čez eno leto spet tam, kjer smo bili leta 2014, ko sem prevzel vodenje vlade. To je v krizi, ko za nikogar ni dovolj, ko so imeli vsi bistveno manj," je posvaril.

Po njegovih navedbah so v tem mandatu prispevali k višjim plačam, višjim socialnim prejemkom in višjim pokojninam. "Zavedam se, da za marsikoga še ni dovolj. Na tem bomo delali," je napovedal in dodal, da bodo v pogajanjih s sindikati ugotovili, ali se odpira kakšna možnost za normalen, racionalen sporazum.

Ne želi pa si, "da bi v Sloveniji prevladalo razdeljevanje sredstev, ki jih nimamo, da bi se v predvolilnem obdobju nekdo s tem hvalil". "Bolj mi je pomembna Slovenija kot predvolilni boj. Želim pa jasno povedati, da bomo vsem poklicnim skupinam v javnem sektorju šli postopno nasproti tudi v prihodnje," je napovedal in dodal, da pričakuje konstruktiven dialog.

Kot predvolilne poteze je premier označil tudi ocene predstavnikov nekaterih strank, tudi koalicijskih, da je za stavko javnega sektorja odgovorna SMC, ki je na vladi podprla dogovor z zdravniškim sindikatom. Podobno je zavrnil nekatere očitke, da se ravno v času stavke javnega sektorja ključni ministri mudijo v tujini.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je na olimpijskih igrah, glavni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, pa se te dni v Dubaju udeležuje svetovne konference The World Government Summit 2018. Tudi očitki glede tega so po Cerarjevem mnenju predvolilni, "ker želijo biti ljudem všečni". Pojasnil je, da imajo vse te aktivnosti ministrov smisel v tem, da delajo nekaj dobrega za Slovenijo. Prav tako med stavko ni pogajanj, Koprivnikar pa ima v tem času v Sloveniji svoje namestnike.

Poslanec DeSUS Primož Hainz meni, da imajo skupine javnega sektorja razloge za stavko. Spomnil je, da je vlada z ministri SMC preglasovala partnerici ter dvignila plače zdravnikom, s tem pa porušila ravnotežje med plačnimi skupinami. Poudaril je, da v DeSUS že nekaj časa poskušajo doseči spremembe na tem področju, zlasti kar zadeva najnižje prihodke, a s svojimi predlogi nič ne dosežejo.

Vodja poslancev SD Matjaž Han ocenjuje, da so stavke upravičene, naloga vlade pa je, da se pogaja. "Največja vladna stranka ni dala skozi politične abecede oziroma naredila vrtca. To, da gre v času, ko država stoji zaradi stavk, glavni pogajalec na neko brezvezno zadevo, se mi zdi skrajno neodgovorno," je v izjavi dejal Han. Po njegovem mnenju bi bilo treba Koprivnikarja zamenjati kot glavnega pogajalca.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v izjavi dejal, da so plače v Sloveniji prenizke, ter ponovil stališče NSi, da bi jih tako v javnem kot zasebnem sektorju dvignili tako, da bi znižali davke. Tako bi delavcem ostala višja neto plača, je dodal.

V Levici podpirajo vse zahteve za dvig najnižjih plač. "Levica je stranka delavskega razreda in javnega interesa, zato se pridružujemo zahtevam učiteljev, vzgojiteljic, medicinskih sester, čistilk, hišnikov, mladih akademikov in ostalih podplačanih poklicev. Le pošteno plačilo in normativi lahko zagotovijo, da bo javno tudi dobro in blaginja dosegla vse," je navedel poslanec Miha Kordiš.

Po mnenju poslanke Alenke Bratušek je bila ključna napaka pri dogovoru z zdravniki. Sicer pa so po njenih besedah sindikati v času največje krize pokazali, da so odgovoren partner. Vsi ukrepi na področju plač v javnem sektorju so bili usklajeni, je spomnila v izjavi in dodala, da naj bi bilo to, kar je na pogajalski mizi, nekaj, o čemer se da pogovarjati, ne pa ultimat sindikatov.

Čeprav so obveznosti ministrov v tujini verjetno vnaprej dogovorjene, pa Bratuškova meni, da bi moralo biti iskanje rešitev v Sloveniji prioriteta. Vrtovec je podprl udeležbo Makovec Brenčičeve na olimpijskih igrah. Glede Koprivnikarja pa se po njegovih navedbah zdi, da "si nekateri ministri izbirajo za konec mandata zanimive turistične destinacije", kar da je neodgovorno.