c S
Sindikat vojakov pripravil interventni zakon za izboljšanje pripravljenosti SV 12.02.2018 17:02 V 6. odstavku vesti je povzeta izjava predsednika sindikata Gvida Novaka (IN NE predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča, v zadnjem odstavku pa izjava Mahniča (IN NE Novaka). Popravljeno vest objavljamo v celoti. Ljubljana, 12. februarja (STA) - Sindikat vojakov je danes na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Po zadnjih opozorilih o kritičnih razmerah v SV so na hitro pripravili zakon in pričakujejo, da bo v DZ vložen po nujnem postopku. Sicer računajo na pomoč poslancev, pravi predsednik sindikata Gvido Novak.

Novaka je danes sprejel predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS), ki vojakom obljublja podporo. V skupni izjavi po srečanju je Mahnič ponovil, zakaj predloga zakonov o obrambi in o službi v slovenski vojski, ki ju je pripravilo ministrstvo za obrambo, stojita. Po njegovih besedah raziskovalni center DZ pripravlja primerjave ureditev obrambnega področja v drugih državah, kar bo služilo kot podlaga za javno razpravo o predlogu zakona o obrambi.

Predlog, naj se o zakonu o obrambi, ki mu zakonodajno-pravna služba državnega zbora očita celo neustavnost v nekaterih točkah, opravi javna razprava, so na decembrski seji odbora za obrambo podprli tako opozicijski kot tudi nekateri koalicijski poslanci. Mahnič je danes znova kritiziral ministrstvo za obrambo in ministrico Andrejo Katič, ki da "je po dveh letih in pol v DZ prišla z zakonom, ki ga ne podpira niti koalicija".

Sindikalni interventni zakon upošteva, čemu vse se morajo vojaki odrekati, je danes povedal Novak. Vse to so ovrednotili in za sedem takih ovrednotenj predlagali dvig vojakove plače za po 60 evrov. Predlagajo tudi druge bonitete, od subvencije vrtca do vojaških popustov v trgovinah. Vse te ukrepe so v sindikatu ocenili na 300 do 400 evrov mesečno na posameznega pripadnika SV.

Predvideli so tudi rešitve za odpravo štirih največjih anomalij, ki so se v SV zgodile v preteklosti, posledice teh anomalij pa so nezadovoljni pripadniki SV. "Zaradi teh anomalij se ruši vojaška hierarhija, saj se dogaja, da imajo podrejeni na manj zahtevnih delovnih mestih višjo plačo kot njihovi nadrejeni. To je v vojski, ki je hierarhična struktura, še posebej nedopustno," je poudaril Novak.

Izpostavil je tudi nedavno pismo načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana Svetu za nacionalno varnost, v katerem je opozoril, da je zaradi trenutnih razmer v SV ogrožena celo varnost države. To je po Novakovih besedah zadostna podlaga, da bi vlada predlog zakona, ki ga je pripravil Sindikat vojakov Slovenije, v parlamentarno proceduro vložila po nujnem postopku.

V kolikor vlada predloga vojaškega sindikata ne bi vložila v DZ, nameravajo besedilo poslati vsem poslancem s pobudo, naj besedilo vložijo kot poslanski zakon za sprejem po hitrem postopku, je še pojasnil Novak.

Število pripadnikov SV se stalno zmanjšuje, poklic pa tudi zaradi plače ni dovolj privlačen, da bi pritegnili zadostno število novih kandidatov. Leta 2010 je bilo v SV 7600 pripadnikov stalne sestave, lani pa le še 6900. Resolucija o dolgoročnem razvoju in opremljanju SV pa kot cilj predvideva celo 10.000 pripadnikov stalne sestave.

Predsednik odbora za obrambo vladi očita, da je "grobar Slovenske vojske". "V celem mandatu ni bilo storjeno nič, da bi se stanje izboljšalo in smo tik pred propadom SV," je ocenil.