c S
Regionalni železniški operaterji v vzpostavitev direktnega vlaka med Slovenijo in Srbijo 12.02.2018 11:50 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Regionalni železniški operaterji so se na pobudo družbe SŽ Tovorni promet minuli teden v Ljubljani zavezali k sodelovanju pri vzpostavitvi novega celovitega produkta Sava Express, direktnega tovornega vlaka med Slovenijo in Srbijo, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ). Podpisali so tudi memorandum o sodelovanju pri razvoju novih storitev.

Na SŽ so poudarili, da je bil glavni namen sestanka direktorjev družb SŽ Tovorni promet, HŽ Cargo, Srbija Kargo, Željeznice Republike Srpske, Makedonski železnici transport in AD Montecargo, krepitev sodelovanja med podjetji, s čimer bodo ta lahko zagotavljala boljše storitve za poslovne partnerje. Gre za velik korak k izboljšanju regionalnega sodelovanja med železniškimi prevozniki v tovornem prometu, so dodali.

Na sestanku so govorili o sodelovanju pri prevozu tovora na področju nekdanjega 10. koridorja med avstrijskim Salzburgom in grškim Solunom oziroma njegove načrtovane nekoliko razširjene različice Alpsko-zahodnobalkanski koridor ter o skupnih ukrepih za zagotavljanje najkakovostnejših logističnih storitev. Udeleženci so se strinjali, da se v omenjeni koridor vključijo tudi odseki v Bosno in Hercegovino (BiH), Črno Goro in Makedonijo.

Prevozniki želijo izboljšati medsebojno sodelovanje in kakovost storitev za obstoječe in nove kupce ter povečati količino železniških prevozov na ključnih koridorjih in ekonomsko ter družbeno kohezijo. Oblikovali bodo tudi nove skupne produkte, ki bodo kar se da prilagojeni kupcem.

Primer takega skupnega produkta je Sava Express, direktni tovorni vlak med Slovenijo in Srbijo. Direktorji železniških operaterjev so se zavezali k sodelovanju pri njegovi vzpostavitvi. Kot so poudarili v SŽ, se je železniški promet med državama po letu 1990 zmanjšal za 92 odstotkov, zato je možnosti za povečanje količine železniških prevozov veliko. Z novim vlakom bodo države EU po prepričanju podpisnikov še bolje povezane s Srbijo in drugimi državami v regiji, skrajšali se bodo prevozni časi in povečala kakovost storitev.

Direktorica SŽ Tovorni promet Melita Rozman Dacar je v tej luči poudarila, da prevozniki vidijo ogromno priložnosti za rast in razvoj. Direktor tehnologije pri HŽ Cargo Goran Zeba je izrazil prepričanje, da bo imel novi produkt Sava Express pozitivne učinke in sinergije za vse podpisnike. Generalni direktor družbe Srbija Kargo Dušan Garibović pa ga je označil za pomemben korak pri izboljšanju storitev železnic v regiji, zavzel pa se je še za širitev novega produkta v Bolgarijo, Makedonijo, Grčijo in druge države v regiji.

Direktorji železniških prevoznikov v tovornem prometu iz Slovenije, Hrvaške, Republike Srbske, Federacije BiH, Srbije, Črne Gore in Makedonije so slovesno podpisali tudi memorandum o sodelovanju. Z njim so se dogovorili, da si bodo skupaj prizadevali za razvoj novih kakovostnih storitev za kupce, ki bodo imeli tudi pozitiven vpliv na razvoj regije, ter za preusmeritev tovora s cest na železnice.

Poleg tega so o svojih dejavnostih obvestili vlade držav v regiji in jim predlagali, da proučijo možnosti za uvedbo ustreznih finančnih in drugih ukrepov, s katerimi bi železniškim prevoznikom zagotovili enakopraven ekonomski položaj s prevozniki blaga v drugih vrstah prometa ter železniškimi prevozniki v drugih evropskih državah.