c S
Slovenci kot kakovostne med drugim cenijo Volkswagen, Samsung in NK Maribor 12.02.2018 11:22 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Če bi imel državljan Slovenije na voljo neomejeno denarja in se odločal le na podlagi kakovosti, bi vozil volkswagna, kupil mobilni telefon znamke Samsung, poslušal med drugim Perpetuum Jazzile in si ogledal tekme NK Maribor, ugotavlja raziskava Qudal, ki jo je januarja v Sloveniji izvedla mednarodna organizacija Icertias s sedežem v Zürichu.

Kot so sporočili iz Icertiasa, je glede na zadnjo raziskavo Qudal v Sloveniji, ki so jo izvedli leta 2016, letos nekaj sprememb.

Ena takih je na primer preobrat v kategoriji najkakovostnejši športnik/športnica na svetu. Pred dvema letoma sta si prvo mesto delila zdaj upokojena smučarska zvezda Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, ki je imel takrat šampionsko sezono, letošnje prvo mesto pa je pripadlo mlademu košarkarskemu zvezdniku Real Madrida in slovenske reprezentance Luki Dončiću.

Real Madrid je prvo mesto zasedel tudi na mednarodni ravni v kategoriji najkakovostnejši športni klub na svetu, medtem ko najkakovostnejši domači klub ostaja štajerski ponos NK Maribor.

Če so pred dvema letoma v kategoriji pojem kakovosti v glasbi kraljevali na primer Adele, U2 in Siddharta, so tokrat sodelujoči v raziskavi izbrali Seleno Gomez in skupino Green Day na tujem delu ter vokalno skupino Perpetuum Jazzile na domačem. Jan Plestenjak je medtem po oceni anketirancev najkakovostnejši domači izvajalec.

Ko gre za proizvode, najbolj priljubljena znamka mobilnih (oz. pametnih) telefonov ostaja korejski Samsung, ki je pred dvema letoma s prvega mesta spodrinil ameriški Apple.

Med proizvajalci bele tehnike in gospodinjskih aparatov, ki po oceni anketirancev zagotavljajo absolutno najvišjo raven kakovosti, se je na prvem mestu ohranilo domače Gorenje.

Na vprašanje, katera trgovska veriga jim ponuja absolutno najvišjo raven kakovosti, so tudi tokrat anketiranci največkrat odgovorili Mercator.

V drugih raziskovanih podskupinah so najbolj cenjeni med drugim Triglav med zavarovalnicami, Zlato polje med znamkami riža, Zvezda med jedilnimi olji, Zala v skupini negazirane mineralne vode, Petrol med bencinskimi servisi, Kras med pršuti in mortadelami, Fructal med sadnimi sirupi, sokovi in marmeladami, A1 med mobilnimi operaterji, NLB med bankami, Telemach med ponudnik internetnega dostopa in Adria Airways med letalskimi prevozniki.