c S
Svet UKC Ljubljana v novo izbiro generalnega direktorja 11.02.2018 14:15 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Pred svetom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v sredo odločanje o imenovanju novega generalnega direktorja. Za to funkcijo se poteguje pet kandidatov, tudi sedanji v. d. generalnega direktorja Aleš Šabeder. A novi generalni direktor bo potreboval tudi podporo politike, saj ima zadnjo besedo pri imenovanju vlada.

Poleg Šabedra sta se na razpis prijavila tudi kirurg iz UKC Ljubljana Zvonko Hočevar in župan občine Dobrepolje Janez Pavlin. Oba sta se za to funkcijo potegovala že v preteklosti, a nista bila izbrana. V ponedeljek pa bosta tudi predstavila svoj program na novinarski konferenci. Ostala dva kandidata, ki sta se še prijavila na razpis, nista znana.

Medtem ko bo svet izbiral novega generalnega direktorja, pa delovno sodišče pretresa tožbe neizbranih kandidatov še na prejšnjem razpisu leta 2015, ko je svet potrdil Andraža Kopača.

Tako sta na delovno sodišče zaradi postopka iz leta 2015 vložila tožbo tako Pavlin kot Hočevar, pa tudi nekdanji obrambni minister in direktor javne agencije za raziskovalno dejavnost Franci Demšar, ki je takrat prejel glasove treh članov sveta UKC, medtem ko jih je Kopač sedem.

Šabeder na čelu UKC Ljubljana od začetka leta

Šabedra je svet UKC Ljubljana imenoval za v. d. generalnega direktorja konec lanskega leta. Krmilo ustanove pa je Šabeder, ki prihaja iz gospodarstva, prevzel v začetku letošnjega leta.

Zadnja štiri leta je bil Šabeder generalni direktor, direktor trženja in vodja sektorja za izvoz v Semenarni Ljubljana. Tja je prišel iz Mercatorja, kjer je bil skoraj dve leti in pol direktor maloprodaje in še pred tem skoraj tri leta direktor veleprodaje. Še pred tem je bil na enem od vodilnih mest v Petrolu, zaposlen je bil tudi v podjetju Bosch.

Šabeder doslej pred medije razen ob primopredaji ni stopil. Takrat je dejal, da je UKC Ljubljana "odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi, ki vsak dan skrbijo za naše bolnike".

Med svojimi ključnimi prioritetami je izpostavil skrb za bolnike, zagotavljanje podlage za nadaljnjo nemoteno delovanje zavoda, vzpostavljanje dobrih medsebojnih odnosov, sodelovanje, enakopravno obravnavo vseh zaposlenih, pripravo srednjeročnega načrta, identifikacijo ključnih žarišč in pripravo ukrepov za sanacijo ter umestitev zavoda na evropski in svetovni zemljevid.

Novi generalni direktor bo potreboval tudi podporo politike

Po potrditvi na svetu UKC bo nov generalni direktor potreboval še soglasje vlade. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na vprašanje, ali je Šabeder njen favorit, nedavno dejala, da "pustimo odločitev svetu zavoda". Verjame pa, da je Šabeder pripravil zelo dober program, da ima široke managerske izkušnje, saj je vodil že velike kolektive.

Ob njegovem imenovanju za v. d. generalnega direktorja UKC so bili zelo skeptični v koalicijskih SD in DeSUS, saj da nima izkušenj v zdravstvu. Iste pomisleke so imeli tudi v Sindikatu Kliničnega centra, ki ga vodi Matija Cevc. A kot je dejal Cevc za STA, je Šabeder v sicer zelo kratkem času, kar vodi UKC, nanje naredil zelo dober vtis. "Vidi se, da razume zadeve in da ima željo, da nekaj naredi," je dejal Cevc.

Medtem pa predsednik Sindikata zdravstva Slovenije Spukc Damir Janekovič pravi, da se s Šabedrom še niso sestali. "Če bo imenovan, pričakujemo, da bo morda stvari celo uredil tako kot je treba," je dejal za STA.

Za UKC Ljubljana nekaj razburljivih let in pogoste menjave generalnih direktorjev

Svet UKC Ljubljana je Šabedra imenoval za v. d. generalnega direktorja po krivdni razrešitvi dotedanjega generalnega direktorja Andraža Kopača. Očitali so mu predvsem kršenje zakona o zavodih s tem, ko naj bi napačno oz. neustrezno ukrepal pri vseh zapletih v programu otroške srčne kirurgije.

Čeprav je Kopač napovedoval, da bo razmislil o tožbi UKC zaradi po njegovem mnenju nezakonite razrešitve, pa ni znano, ali je tožbo tudi vložil. Na UKC te informacije nimajo, Kopač pa ni bil na voljo za pojasnila.

UKC Ljubljana so v zadnjih letih pretresale številne afere. Poleg popolnega zrušenja programa otroške srčne kirurgije, afere Radan, domnevnega podkupovanja v zameno za preskakovanje čakalnih vrst in več hišnih preiskav, povezanih z domnevnim podkupovanjem zdravnikov s strani dobaviteljev medicinske opreme, je računsko sodišče opravilo več revizij in spisalo negativna mnenja.

Nazadnje januarja letos je sodišče v poročilu opozorilo, da je UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 več kot polovico medicinskega materiala kupoval mimo pravil javnega naročanja. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za STA ob tem opozoril tudi na problem hitrih menjav generalnih direktorjev.

"Težko je najti sogovornika, ki bi bil prisoten daljše časovno obdobje, ki bi se zavedal problema in bi ga bil tudi sposoben rešiti. Najbrž bi potrebovali večjo pozornost tudi sveta zavoda ali celo ustanovitelja. Smo na točki, ko bo nekdo to moral storiti. Upam, da bo to sedanje vodstvo," je dejal.

Šabeder je namreč z imenovanjem za v. d. generalnega direktorja postal 13. človek na na čelu UKC Ljubljana v zgodovini in šesti v zadnjih desetih letih.