c S
Nemčija mora prenehati druge učiti o proračunu 11.02.2018 14:08 Frankfurt, 10. februarja (STA) - Nemčija mora druge evropske države prenehati učiti o proračunu, je v danes objavljenem intervjuju za tednik Der Spiegel poudaril prihodnji nemški finančni minister Olaf Scholz (SPD). Kot je dejal, Nemčija ne bi smela ukazovati drugim državam, kako naj se razvijajo.

Dodal je, da je Nemčija v zvezi s tem v preteklosti delala napake in tako namignil na stališče konservativca Wolfganga Schäubleja tako v Nemčiji kot v Evropi. Schäubleja so si v številnih evropskih državah zapomnili kot človeka, ki je skušal izključiti Grčijo iz območja evra, ko se je spopadala z najhujšo dolžniško krizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanclerka Angela Merkel je v novi vladi ministrstvo za finance prepustila socialdemokratom, da so ti privolili v koalicijski dogovor. Scholz je napovedal, da bo njegova stranka ostala privržena uravnoteženemu proračunu. "Socialdemokrati želijo trdne finance," je še dejal sedanji župan Hamburga ter prihodnji minister in podkancler.