c S
V register dejanskih lastnikov vpisane tri četrtine zavezancev 11.02.2018 13:45 Ljubljana, 10. februarja (STA) - Sredi januarja je na Ajpesu zaživel register dejanskih lastnikov. A vsi zavezanci vanj še niso vpisali svojih podatkov. Doslej je v register vpisanih približno 75 odstotkov od skupno 83.000 zavezancev, od tega je svoje dejanske lastnike vpisalo tudi 17.114 društev, so povedali na Ajpesu.

"Pri vpisu ne zaznavamo nobenih težav. Za tehnična vprašanja je uporabnikom na voljo tehnična pomoč na Ajpesu, za vsebinska vprašanja pa je pristojen urad za preprečevanje pranja denarja," so dodali.

Ajpes vodi register dejanskih lastnikov oz. fizičnih oseb, ki so končni lastnik podjetja, katerega vzpostavitev temelji na zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Ta naj bi pripomogel k zagotavljanju transparentnosti lastniških struktur in s tem onemogočanju zlorab za pranje denarja in financiranje terorizma.

Urad za preprečevanje pranja denarja, ki izvaja nadzor nad poslovnimi subjekti in nad pravilnostjo vpisanih podatkov, pričakuje, da bodo vsi zavezanci izpolnili obveznosti. Pričakujejo, da bo pri tem možno doseči določen napredek z milejšimi ukrepi, kar pa izreka globe kot možne sankcije tistim, ki tega ne bodo storili, ne izključuje.