c S
Tečaji na ljubljanski borzi ta teden v povprečju padli 11.02.2018 13:35 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so se ta teden v povprečju znižali, indeks SBI TOP je v primerjavi s prejšnjim petkom izgubil 2,76 odstotka. Največji padec so med blue chipi v prvi kotaciji zabeležile delnice Pozavarovalnice Sava in Krke. S slednjimi so vlagatelji v štirih trgovalnih dneh opravili tudi največ prometa.

Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je teden končal pri 803,51 točke, kar je 2,76 odstotka manj kot prejšnji petek. Vsi blue chipi prve kotacije z izjemo delnic Intereurope, ki so ostale na izhodiščni ravni, in Gorenja, so na tedenski ravni zabeležili padce.

Največ so v primerjavi z minulim petkom izgubile delnice Pozavarovalnice Sava (-3,55 odstotka) in Krke (-3,45 odstotka). Po padcih so sledile delnice Luke Koper (-3,19 odstotka), Petrola (-3,12 odstotka), Zavarovalnice Triglav (-2,56 odstotka) in Telekoma Slovenije (-0,46 odstotka).

Ta teden so iz Luke prišle spodbudne novice, saj so se razmere po sklenitvi dogovora z žerjavisti o umiritvi razmer praktično že normalizirale.

Gorenjeve delnice so v primerjavi s prejšnjim petkom medtem pridobile 1,18 odstotka vrednosti. Gorenje, ki je z odpovedjo kolektivne pogodbe ta teden močno razburilo delavce, je v ponedeljek sporočilo, da bo v okviru dezinvestiranja skušalo družbo Surovina prodati do začetka julija. Postopek prodaje se je začel oktobra lani. Letos bo Gorenje skušalo odprodati tudi družbo Gorenje Tiki z dejavnostjo grelnikov.

Že minuli petek so se pojavile tudi neuradne informacije, da kitajski proizvajalec bele tehnike Haier kot eden najresnejših interesentov za novega strateškega partnerja Gorenja že izvaja skrbni pregled družbe oz. zanj to izvaja ena od svetovalnih družb PwC. V Gorenju so to odločno zanikali, že minuli petek pa so pojasnili, da lahko podjetja, ki so izkazala interes za partnerstvo s skupino Gorenje, nezavezujoče ponudbe za partnerstvo oddajo do 7. marca. Po proučitvi ponudb jih bo Gorenje povabilo s skrbnemu pregledu.

Na tedenski ravni so se pocenile delnice Mercatorja, ki so del prve kotacije, ne pa tudi indeksa. Od minulega petka jim je vrednost padla za 0,71 odstotka.

Med delnicami indeksa, ki niso del prve kotacije, pa je padel tudi tečaj delnic Cinkarne Celje (-3,74 odstotka) in Uniorja (-2,30 odstotka), delnice KD Group pa so na tedenski ravni pridobile 8,16 odstotka vrednosti.

Vlagatelji so ta teden ustvarili 4,19 milijona evrov prometa, od tega 1,72 milijona evrov z delnicami Krke. Z delnicami Zavarovalnice Triglav so vlagatelji opravili za 641.000 evrov poslov, z delnicami Petrola pa za 427.000 evrov.

Lastnika je v petih dneh zamenjalo tudi za 388.000 evrov delnic Telekoma Slovenije. Z delnicami Luke Koper so vlagatelji ustvarili 358.000 evrov prometa, z delnicami Cinkarne Celje pa 251.000 evrov prometa.

Med prometnejšimi delnicami so bile še Gorenjeve, s katerimi so vlagatelji ustvarili 180.000 evrov prometa, z delnicami Pozavarovalnice Sava pa so opravili 114.000 evrov prometa.