c S
Mariborska občina ŠC Pohorje v stečaju nakazala dobrega pol milijona evrov 09.02.2018 11:56 Maribor, 09. februarja (STA) - Mestna občina Maribor je Športnemu centru Pohorje v stečaju ta teden plačala skoraj 550.000 evrov, ki jih za obljubljeno pokrivanje razlike med stroški obratovanja in ustvarjenimi prihodki za izvajanje javne gospodarske službe prevoza potnikov s Pohorsko vzpenjačo ni plačala v letih 2011 in 2014, piše današnji Večer.

Kot je za časnik povedal stečajni upravitelj nekdanjega upravljavca smučišč na Mariborskem Pohorju Drago Dubrovski, je višje sodišče potrdilo odločitev prvostopenjskega organa, mariborska občina pa je dolg že poravnala.

Občina se je namreč leta 2009 v koncesijski pogodbi in z aneksom zavezala, da bo krila razliko v ceni smučarskih vozovnic - gre za razliko med stroški obratovanja in ustvarjenimi prihodki za izvajanje javne gospodarske službe prevoza potnikov s Pohorsko vzpenjačo.

ŠC Pohorje je namreč zaradi zvišanja obratovalnih stroškov želelo podražiti smučarsko vozovnico. Ker pa so opravljali tudi storitev javnega prevoza z gondolo, je mestna občina podražitev preprečevala tako, da je razliko subvencionirala, piše Večer. Vmesna leta je občina sproti plačevala svoje obveznosti.

Na mestni občini bi sicer lahko vložili revizijo zoper sodbo višjega sodišča, ki je že pravnomočna, a to ne bi zadržalo obveznosti plačila, zato so v torek že nakazali nekaj več kot pol milijona evrov. Kot so ob tem pojasnili, so sredstva v proračunu načrtovali, revizije pa ne bodo vlagali, saj po njihovem nimajo realnih možnosti za uspeh.

Z omenjenim denarjem bo poplačana Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot ločitveni upnik, ki pa še vedno čaka na glavni del poplačila terjatev. Gre za plačilo za izvzem žičniških naprav iz stečajne mase, ki jih je mariborska občina medtem dala v koncesijsko upravljanje Marpromu. Sodni spor se kljub opravljenim več cenitvam in poskusom mediacije vleče že nekaj let, sodišče pa je pred časom imenovalo več sodnih cenilcev različnih strok.

Dubrovski je sprva od občine terjal 17 milijonov evrov, kolikor znaša knjigovodska vrednost tega premoženja, pozneje so v okviru pogajanj prišli že na okoli sedem milijonov evrov, a občina tudi na to ni pristala. Predlagala je novo cenitev, ki pa je bila kar dvakrat višja, zato do dogovora znova ni prišlo.

Stečajni upravitelj medtem še naprej prodaja preostalo premoženje. Naslednji poskus je razpisan za 7. marec, ko bo Dubrovski že četrtič skušal najti kupca za smučišča na areškem delu Pohorja, tokrat po izklicni ceni skoraj 5,5 milijona evrov.