c S
Skupina SKB lani s skoraj tretjino nižjim dobičkom 09.02.2018 09:22 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Skupina SKB je lani ustvarila za 109,6 milijona evrov čistih prihodkov, kar je 1,8 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je kljub temu zmanjšal za 31,9 odstotka na 43,4 milijona evrov, kar v skupini pripisujejo temu, da sta leta 2016 rezultate okrepila prodaja kapitalskih naložb in sprostitev rezervacij, lani pa teh prihodkov ni bilo.

Zmanjšanje čistega dobička je posledica tega, da so predlani dosežene rezultate okrepili izredni prihodki. To sta bila kapitalski dobiček v višini 9,7 milijona evrov, povezan s prodajo kapitalskih naložb, in sprostitev rezervacij v višini 15,5 milijona evrov zaradi izboljšane kakovosti kreditnih portfeljev, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz skupine, ki jo sestavljajo banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select.

Čisti obrestni prihodki so se lani povečali za 6,8 odstotka na dobrih 78 milijonov evrov, čisti neobrestni prihodki pa so se zmanjšali za 26,4 odstotka na 32,7 milijona. Čisti bančni prihodki so se tako znižali za 5,8 odstotka na 110,7 milijona evrov, čisti bančni prihodki brez upoštevanih prihodkov od prodaje kapitalskih naložb in prejetih dividend, ki jih skupina navaja prednostno, pa so se zvišali za 1,8 odstotka na 109,6 milijona evrov.

Operativni stroški so se povečali za 3,6 odstotka na 58,2 milijona evrov, rezervacije in oslabitve pa so se zmanjšale za 96,9 odstotka na 485.000 evrov.

Tržni delež banke SKB pri posojilih za občane se je decembra lani na letni ravni povečal za 0,2 odstotne točke, kar je po navedbah skupine posledica odlično sprejete ponudbe stanovanjskih posojil. Tržni delež pri posojilih podjetjem je decembra dosegel 9,6 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani.

Skupni obseg finančnega najema skupine SKB Leasing, ki je v stoodstotni lasti banke SKB, je konec minulega leta znašal 438,5 milijona evrov, kar je 13,9 odstotka več kot leto prej.

Glavni izvršni direktor banke SKB Andre Gardella je ob objavi rezultatov poudaril, da kažejo na stabilnost skupine. "To dokazuje z vedno večjim obsegom prihodkov glede na primerljive podatke o tekočem poslovanju, kljub težavnemu okolju, za katerega so značilne zelo nizke obrestne mere in ostra konkurenca," je ocenil. Uravnotežen poslovni model, kultura ravnanja s tveganji in preudarnost pri ravnanju s stroški so po njegovih besedah omogočili stabilnost v vseh fazah gospodarskega cikla.