c S
Skupina Tuš lani povečala dobiček 09.02.2018 09:21 Celje, 09. februarja (STA) - Skupina Tuš, v katero spadajo Engrotuš, odvisno podjetje Tuš nepremičnine in Tuš holding, je po nerevidiranih rezultatih minulo leto zaključila s čistim dobičkom v višini 6,2 milijona evrov, kar je 30 odstotkov več kot leto prej. Čisti prihodki so dosegli 493 milijonov evrov, kar je za približno tri odstotke manj kot predlani.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo je dosegel 19,7 milijona evrov, kar je 20 odstotkov več kot leta 2016. Največji preskok v izboljšanju tega dobička se kaže v trgovinski dejavnosti, kjer se je povečal za 102 odstotka, so sporočili iz skupine.

Dobri poslovni rezultati so po njihovih navedbah posledica "ustrezno vodene poslovne politike, uravnoteženega razvoja in vodenja skupine, kar se kaže tudi v stabilnem položaju skupine na slovenskem trgu". Padec prihodkov pripisujejo odprodaji dejavnosti v Makedoniji.

Kot so zapisali, se v rezultatih kažejo "trdni temelji poslovanja". Čisti poslovni izid je lani dosegel 6,2 milijona evrov, leto poprej 4,8 milijona, leta 2015 pa je skupina še beležila izgubo v višini 4,3 milijona evrov.

V skupini so ob tem poudarili, da redno izpolnjujejo vse svoje finančne obveznosti in so od leta 2011 bankam upnicam poplačali že več kot 300 milijonov evrov obveznosti.

Lani so se v skupini Tuš po lastnih navedbah še naprej osredotočali na svojo osnovno dejavnost - trgovino. Izstopili so s tujih trgov in nadaljevali z dezinvestiranjem poslovno nepotrebnega premoženja. Prenovili so šest poslovalnic in tri drogerije ter odprli eno novo.

Prihodnja strategija skupine vključuje stabilen položaj med trgovci v Sloveniji in ohranitev tržnega deleža.

Abanka je sicer prav danes objavila poziv za zbiranje ponudb za prodajo terjatev, ki jih ima do skupine Tuš. Terjatev, ki so predmet prodaje, do Engrotuša je za 15,45 milijona evrov, do Tuša nepremičnin 35,69 milijona evrov in do Tuša Beograd za 9,61 milijona evrov.

Abanka je sicer le ena od bank upnic Tuša. Te so skušale poiskati kupca za Tuš, a se je prodajni postopek, ki se je začel v začetku leta 2016, po poročanju medijev končal brez izbire kupca. Nihče od ponudnikov, ki so bili v ožjem izboru, naj se namreč na koncu ne bi odločil za oddajo ponudbe, s katero bi zadovoljil pričakovanja bank upnic.

Ustanovitelj poslovnega imperija Tuš in nekdaj najbogatejši Slovenec sicer do nadaljnjega ne more več razpolagati s svojim premoženjem, je ta teden poročal Siol.net. Tožilstvo, ki proti direktorju in lastniku Engrotuša vodi več (pred)kazenskih postopkov, je od celjskega sodišča namreč zahtevalo in tudi doseglo začasno prepoved prodaje ali obremenitve njegovih nepremičnin. Očitajo mu, da si je zagotovil najmanj 1,25 milijona evrov neupravičene premoženjske koristi.