c S
Evropske borze trgovanje sklenile s padci 09.02.2018 08:18 London/Frankfurt/Pariz, 08. februarja (STA) - Indeksi na evropskih borzah so danes še poglobili izgube minulih dni. Po ocenah analitikov na trgih prevladuje precejšnja nestanovitnost, velika nihanja indeksov pa lahko pričakujemo tudi v prihodnjih dneh, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Cene nafte so se danes znižale, v primerjavi z dolarjem se je pocenil tudi evro.

Po nekaj mesecih skoraj neprekinjene rasti borz, ki jo je podpiral poceni denar in optimizem glede rasti gospodarstva, se je med vlagatelje naselil strah glede prihodnjega dvigovanja obrestnih mer. Britanska centralna banka je ključno obrestno mero danes pustila pri 0,5 odstotka, vendar opozorila, da bi se to lahko kmalu spremenilo.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 2,24 odstotka. V Londonu je indeks FTSE 100 izgubil 1,49 odstotka, pariški CAC 40 je trgovanje sklenil 1,98 odstotka pod izhodiščem, v Frankfurtu pa je DAX izgubil 2,62 odstotka. DAX je med trgovanjem popoldne zdrsnil celo 3,2 odstotka pod izhodišče, vendar nato nekoliko okreval.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 3,04 odstotka, v Zürichu indeks SMI za 2,36 odstotka, v Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 2,26-odstotni padec.Tečaji vrednostnih papirjev se danes znižujejo tudi v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,32 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,60 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je 1,62 odstotka pod izhodiščem.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem pocenil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,225 dolarja, kar je 0,04 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v sredo. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2252 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 60,82 dolarja, kar je 97 centov manj kot v sredo. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 81 centov na 64,70 dolarja.