c S
EU z novimi dajatvami za kitajsko nerjaveče jeklo 09.02.2018 08:16 Bruselj, 08. februarja (STA) - Bruselj je za naslednjih pet let uvedel nove protidampinške dajatve na uvoz kitajskih proizvodov iz nerjavečega jekla. Podoben, vendar začasni ukrep je Evropska komisija sprejela že avgusta lani, preiskava pa je pokazala, da kitajski uvozniki občutno znižujejo cene jeklenih proizvodov v Franciji, Belgiji in nekaterih drugih državah.

Višina dajatev se bo gibala med 17,2 in 27,9 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Kot so še spomnili na komisiji, se nerjaveče jeklo uporablja predvsem v gradbeništvu in gospodinjskih aparatih.

Število ukrepov trgovinske zaščite, ki jih je vzpostavila EU in so namenjeni obravnavi nepoštenih praks v zvezi z izvozom izdelkov iz jekla iz tretjih držav, je sicer trenutno največje doslej. Nove uvozne dajatve so število takih dajatev v EU povišale na skupno 53, od tega jih 27 velja za uvoz iz Kitajske.

Mednarodna skupnost sicer Kitajsko že dlje časa opozarja na prezasičenost trga, zaradi njihove visoke proizvodnje surovega jekla, perečo težavo pa je v načrtu 2016-2020 naslovilo tudi kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo.