c S
Grčija z izdajo sedemletnih obveznic do novih finančnih sredstev 09.02.2018 08:12 Atene, 08. februarja (STA) - Grčija je danes izdala sedemletne obveznice, s katerimi nabira sveža finančna sredstva. Po osmih letih reševalnih programov je bila obrestna mera za obveznice postavljena pri 3,75 odstotka, grška vlada pa računa, da bo z izdajo zbrala približno tri milijarde evrov.

Grčija je izdajo obveznic preložila za dva dneva zaradi pretresov na finančnih trgih, ki so se zgodili v začetku tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Avgusta se sicer izteče paket finančne pomoči Grčiji, ki je tretji od začetka krize v letu 2010.

Sedemletne obveznice je država nazadnje izdala leta 2010, le nekaj dni pred prošnjo za mednarodno finančno pomoč, obrestna mera pa je takrat dosegla šest odstotkov.

Že lani poleti je Grčija z izdajo petletnih obveznic zbrala tri milijarde evrov, pri tem pa je morala pristati na 4,625-odstotno obrestno mero, kar je precej več, kot ob podobnih zadolžitvah plačujejo finančno stabilnejše države.

Grčija je bila leta 2010 soočena z zlomom javnih financ in je morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, ki je bila pogojena s strogimi reformnimi ukrepi. Več let je bila odvisna od tuje finančne pomoči, saj na trgih ni bila zmožna zbirati finančnih sredstev zaradi previsokih zahtevanih obrestnih mer.