c S
Bundesbank: Močan evro ne ogroža rasti območja evra 09.02.2018 08:11 Frankfurt, 08. februarja (STA) - Rast vrednosti evra v primerjavi z ostalimi valutami, kot je dolar, ne ogroža rasti območja evra, je danes zatrdil guverner nemške centralne banke Jens Weidmann. Ocenil je, da je višja vrednost valute območja evra predvsem odziv na velike potenciale rasti gospodarstva območja evra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nekoliko manj optimističen je glede tega vprašanja prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je prejšnji mesec med dejavniki, ki bi lahko ogrozili gospodarsko rast, naštel tudi "razvoj dogodkov na trgu valut".

Od sredine decembra je evro v primerjavi z dolarjem pridobil približno štiri odstotke, v odnosu do jena se je okrepil za en odstotek. V celotnem letu 2017 je evro v primerjavi z dolarjem pridobil 15 odstotkov, v primerjavi z japonsko valuto pa 10 odstotkov.

Weidmann je sicer pojasnil, da ECB pazljivo spremlja razvoj dogodkov, predvsem v luči doseganja ciljnih dveh odstotkov inflacije. Močnejši evro namreč znižuje stopnjo inflacije, saj so uvoženi izdelki cenejši. Zaradi krepkejšega evra pa so izvozniki z območja evra manj konkurenčni, saj so njihovi izdelki na tujem držaji.