c S
Unicredit v Sloveniji lani povišal dobiček 09.02.2018 08:11 Ljubljana/Milano, 08. februarja (STA) - Italijanska skupina Unicredit je lani v Sloveniji ustvarila 38 milijonov evrov čistega dobička, kar je 111,8 odstotka več kot leta 2016. Čisti obrestni prihodki v Sloveniji so narasli za en odstotek na 46 milijonov evrov, kaže poročilo o poslovanju. Na ravni celotne skupine je Unicredit čisti dobiček povečal za 74 odstotkov na 5,7 milijarde evrov.

Največji del poslovanja skupine v Sloveniji odpade na Unicredit banko Slovenija, pri nas pa delujeta še Unicredit Leasing in družba za upravljanje nepremičnin UCTAM. Unicredit Banka Slovenija bo podatke o poslovanju v letu 2017 objavila v letnem poročilu predvidoma v začetku aprila, so danes sporočili iz banke.

Neto opravnine skupine v Sloveniji so lani v primerjavi s predhodnim letom narasle za 5,2 odstotka na 27 milijonov evrov. Celotni prihodki skupine v Sloveniji so sicer lani upadli za 10,6 odstotka na 73 milijonov evrov, predvsem na račun 106-odstotnega upada neto prihodkov iz trgovanja.

Rast dobička v Sloveniji gre pripisati tudi temu, da so družbe iz skupine lani sprostile za 21 milijonov evrov oslabitev in rezervacij, po tem ko so jih v predhodnem letu oblikovale za 14 milijonov evrov.

Močne rezultate Unicredit beleži tudi na ravni celotne skupine. Prihodki skupine, ki je v postopku obsežnega prestruktiriranja, so se v medletni primerjavi okrepili za en odstotek na 19,8 milijarde evrov, ob tem pa so v skupini zapisali, da dobre rezultate beležijo predvsem na področju komercialnega bančništva.

Prvi mož Unicredita Jean Pierre Mustier je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal, da je bilo lansko leto zelo pomembno za skupino, saj so zagnali projekt transformacije skupine, ki že kaže prve rezultate, tudi v danes objavljenem poročilu. Skupina se je kapitalsko okrepila, znižala stroške in pridobila nove stranke.

Samo v lanskem zadnjem četrtletju je imela skupina za 801 milijon evrov čistega dobička, kar je predstavljajo najuspešnejše zadnje četrtletje Unicredita v zadnjem desetletju.

Po objavi poslovnih rezultatov so delnice Unicredita na borzi v Milanu pridobile več kot tri odstotke vrednosti.