c S
Počivalšek v Avstralijo in na Novo Zelandijo po nove priložnosti za sodelovanje 09.02.2018 08:04 Ljubljana, 08. februarja (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se odpravlja na obisk Avstralije in Nove Zelandije, kjer bo iskal nove poslovne in turistične priložnosti za sodelovanje z državama. Na poti ga bodo spremljali tudi predstavniki STO, kjer Avstralijo uvrščajo med pomembnejše čezoceanske trge.

Počivalšek se na desetdnevni obisk Avstralije in Nove Zelandije odpravlja v petek. Med drugim se bo v nedeljo udeležil odprtja častnega konzulata v Geelongu, srečal pa se bo tudi s predstavniki gospodarstva.

Ministra bodo spremljali predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), ki bodo skozi delavnice, sestanke in dogodke Slovenijo predstavili kot zeleno, aktivno in zdravo turistično destinacijo z vrhunsko kulinariko za zahtevne goste, ki iščejo petzvezdična doživetja.

Kot so pojasnili na STO, gre za prvo tovrstno predstavitev slovenskega turizma, ki ga pripravljajo v sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom. Različnih dogodkov, ki jih pripravljajo v času obiska, se bodo udeležili tudi tamkajšnji ključni organizatorji potovanj in mediji, so dodali.

Število turistov iz Avstralije je sicer v Sloveniji majhno, a v vzponu. Leta 2016 je državo obiskalo 29.766 gostov iz Avstralije, kar je skoraj devet odstotkov več kot leto prej. V 11 mesecih lanskega leta pa je Slovenijo obiskalo 32.541 turistov iz Avstralije, kar je dobrih 20 odstotkov več kot v enakem obdobju 2016.

Iz Nove Zelandije je Slovenijo leta 2016 obiskalo 5674 gostov iz te države, kar je okoli 15 odstotkov več kot leta 2015. V 11 mesecih lanskega leta pa je Slovenijo obiskalo 5803 novozelandskih turistov, kar je več kot 11 odstotkov več kot v enakem obdobju 2016.

Počivalšek se bo imel na poti vrsto bilateralnih srečanj, sestal pa se bo tudi s predstavniki več podjetij, med drugimi s predstavniki podjetja Harvey Norman, obiskal pa bo tudi podjetje Asko Gorenje.

Na gospodarskem ministrstvu so pojasnili, da je Avstralija kljub oddaljenosti obetaven trg za slovenska podjetja. Trg je velik in odprt, z visoko poslovno kulturo, so zapisali in dodali, da so Avstralci dovzetni za nove tehnologije in radi testirajo nove izdelke.

Slovenija v Avstralijo izvozi največ strojev in mehanskih naprav, zdravil, električnih strojev in opreme, predvsem bele tehnike. Leta 2016 je sicer obseg blagovne menjave med Slovenijo in Avstralijo znašal 85 milijonov evrov, kar je 13,7 odstotka več kot leto prej. Slovenija je izvozila za 82,5 milijona evrov oz. 13,2 odstotka več kot leta 2015.