c S
Regulator Lonu odredil prenehanje prodaje bitcoinov 09.02.2018 07:57 Kranj, 08. februarja (STA) - Hranilnica Lon na svojih bankomatih ne sme več prodajati kriptožetonov. Takojšnje prenehanje prodaje je pred časom odredila Banka Slovenije, s katero skuša Lon zdaj poiskati ustrezno rešitev za nadaljevanje prodaje, so pojasnili v Lonu, ki je septembra lani predstavil prvi klasični bankomat, ki omogoča nakup kriptoženotov.

V kranjskem Lonu so 19. januarja prejeli odredbo Banke Slovenije o takojšnjem prenehanju prodaje kriptožetonov na svojih bankomatih, še isti dan pa so s prodajo tudi prenehali. Po dostopnih informacijah STA je razlog v zakonskih določilih, ki bankam dovoljujejo le prodajo finančnih produktov, kar bitcoin ni.

Od začetka prodaje, 25. septembra lani, so sicer prodali skoraj 3000 žetonov v skupni vrednosti 530.000 evrov.

V Hranilnici Lon, ki se bo z marcem preoblikovala v Lon banko, so se za prodajo kriptožetonov odločili, ker so želeli iti v korak s časom, kot je septembra ob nadgradnji bankomatov povedal predsednik uprave Jaka Vadnjal. Klasični bankomati, imajo jih 15, so bili namreč precej slabo izkoriščeni.