c S
Za razvoj in ureditev blockchaina nujno sodelovanje med gospodarstvom in vlado 09.02.2018 07:48 Ljubljana, 07. februarja (STA) - V prostorih podjetja Viberate je danes potekal posvet o priložnostih in pasteh tehnologije blockchain, ki se ga je udeležil tudi premier Miro Cerar. Kot je izpostavil, so slovenska zagonska podjetja državo pripeljala na svetovni zemljevid, naloga vlade pa je, da v sodelovanju s podjetniki pripravi ustrezne pravne okvire ter zgodbo razvija naprej.

Po Cerarjevih besedah je tehnologija blochchain oz. tehnologija veriženja blokov izjemna priložnost za Slovenijo, ki pa je po drugi strani povezana tudi z mnogimi tveganji. Veliko bo potrebno storiti na področju reguliranja tehnologij blockchain ter v smeri seznanjanja podjetnikov in uporabnikov o tveganjih, ki jih ta tehnologija prinaša, je menil Cerar.

Izrazil je upanje, da bodo podjetniki to tehnologij razvijali "v dobri veri in poštenju, da bo služila ljudem in našim pozitivnim interesom". "Na vladnih in drugih službah pa je, da v sodelovanju z njimi pripravimo ustrezne pravne okvire in Slovenijo naredimo prepoznavno v pozitivnem smislu," je še dejal Cerar.

Z organizacijo današnjega posveta so želeli v podjetju Viberate vladi približati tehnologijo blockchain, jih podučiti o tem, kaj slovenska podjetja na tem področju počnejo, ter jih seznaniti z ovirami, s katerimi se srečujejo pri svojem poslovanju v Sloveniji, je povedal generalni direktor in soustanovitelj podjetja Viberate Matej Gregorčič.

"Vladi smo povedali, da jim želimo pomagati, da smo jim kadarkoli na voljo tudi za operativne sestanke, kjer se lahko izobrazijo, da bodo lažje razumeli tehnologijo in lažje pripravili pravne in davčne okvire ter vse, kar je potrebno, da bodo podjetja v Sloveniji lahko funkcionirala," je dejal.

Pobuda za sodelovanje med slovensko vlado in podjetjem Viberate je sicer nastala že pred dobrim tednom dni na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, ko sta državni sekretar Tadej Slapnik ter izvršni direktor in eden od ustanoviteljev podjetja Viberate Vasja Veber skupaj nastopila na okrogli mizi pod okriljem podjetja Consensys. Tema panela je bila pomembnost sodelovanja med podjetji in vlado na področju razvoja tehnologije blockchain in ustvarjanja prijaznih ekosistemov, ki bodo spodbujali ustanavljanje inovativnih podjetij.

Veber je po današnjem srečanju izpostavil prednost poslovanja v majhni državi. V nobeni drugi državi, po kateri se zgledujemo, se namreč po njegovi oceni ne bi bilo mogoče v tako kratkem času dogovoriti za sestanek s predsednikom vlade, ki je pripravljen poslušati o konceptih poslovanja slovenskih podjetij, tegobah in predlogih za spremembe.

Dogodka so se udeležili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in nekateri državni sekretarji ter številna zagonska podjetja, kot so denimo Insurepal, Iconomi, Suncontract in mnogi drugi.

Na dogodku so predstavili gospodarsko-interesno združenje z imenom Blockchain Alliance CEE, ki je pred nekaj dnevi nastalo na pobudo podjetja Viberate. Združenje bo omogočalo močnejši prodor na nove trge in lažjo predstavitev Slovenije kot blockchain destinacije v svetu. V združenje bodo sprva povabili predvsem slovenska podjetja, s katerimi so že sodelovali, nato pa tudi druga, ki bodo lahko prinesla dobrobit za vse, je pojasnil Gregorčič.

Po njegovih besedah je namen združenja v tem, da drug drugemu pomagajo, da kot skupina lažje nastopajo navzven ter pomagajo vladi in ministrstvom pri pripravi davčnega in pravnega okvira za podjetja. Poleg tega je namen združenja tudi osveščanje javnosti ter opozarjanje na nevarnosti, ki jim pretijo ter predvsem, "da svetu pokažemo, kako močni smo," je še dejal Gregorčič.