c S
Na kratko iz gospodarstva 09.02.2018 07:42 Ljubljana, 07. februarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Ajdovski proizvajalec tehnologije za čiščenje zdravil Bia Separations v prisilni poravnavi je lani ustvaril 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je za 14 odstotkov več od načrtov finančnega prestrukturiranja. Čisti dobiček je s 625.335 evri načrtovanega presegel za 17-krat. Družba, ki zaposluje 55 ljudi, se je leta 2016 v prisilni poravnavi znašla na lasten predlog, ker jim je avstrijska lastnica Bia Separations ostala dolžna 3,5 milijona evrov. Upniki so prisilno poravnavo potrdili s 94 odstotki, a je sodišče še ni potrdilo, saj želi lastnik podjetje spraviti v stečaj in proizvodnjo preseliti v Avstrijo. Tako ne more izvesti dokapitalizacije, za katero je na fiduciarnem računu rezerviranih 925.000 evrov, upniki pa so v kapital pripravljeni pretvoriti za 1,3 milijona evrov terjatev. Nov narok na sodišču bo prihodnji teden, danes piše Delo.

Nadzorni svet Hranilnice Lon je v časniku Finance objavil razpis za člana uprave. Kandidati in kandidatke morajo izpolniti navedene zahteve ter vlogi predložiti okvirni program razvoja Hranilnice Lon. Nadzorniki bodo člana ali članico uprave imenovali za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, odložni pogoj za prevzem funkcije pa bo pridobitev dovoljenja Banke Slovenije.

Lendavski hotel Elizabeta je naprodaj, 28. februarja bo javna dražba. Ta bo potekala v prostorih odvetniške pisarne Žejn v Ljubljani, izklicna cena je postavljena pri 490.000 evrov. Interesenti morajo dan pred dražbo plačati varščino v višini 49.000 evrov, izhaja iz oglasa, objavljenega v Delu.

Nekdanji mali delničarji družbe Kovinaplastika Lož, ki jih zastopa Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ter lastnika Kovinoplastike Lož, družbi KJK Investicije 6 in KJK Investicije 7, so na današnjem poravnalnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani sprejeli predlog sodišča, da poskusita doseči dogovor o primerni denarni odpravnini ob iztisnitvi. Potem ko bo VZMD lastnikom predložil seznam dokumentov, ki jih potrebuje za določitev poravnalne ponudbe, morajo lastniki dokumentacijo izročiti v roku 14 dni, VZMD pa bo imel nato 30 dni časa, da poda predlog poravnave, so sporočili iz VZMD. KJK Investicije 6 in 7, ki sta v lasti finskega sklada KJK, sta 148 delničarjem družbe Kovinoplastika Lož ob iztisnitvi namenila skupno okoli 378.800 evrov denarne odpravnine oz. 10,77 evra na delnico, kar je bilo enako ceni v prevzemni ponudbi. KJK je v lastništvo Kovinoplastike Lož vstopil julija 2016, ko je prek ene od svojih družb od Kovinoplastike Lož družbe pooblaščenke kupil 88,92 odstotka delnic, nato pa septembra 2016 od družbe MSIN še 4,87 odstotka delnic Kovinoplastike Lož. V prevzemni ponudbi je delež povečal za okoli 4,4 odstotka na okoli 98,2 odstotka.