c S
Severnoprimorska regija želi EU sredstva za devet projektov 09.02.2018 07:38 Nova Gorica, 07. februarja (STA) - Na današnji seji sveta severnoprimorske regije so župani potrdili devet projektov, s katerimi se regija prijavlja na razpise za pridobitev evropskih sredstev, namenjenih za razvoj regije. Med njimi sta dva velika projekta, za katera bo denar pridobila država kot vodilni partner, občine pa bodo dobile protipoplavno zaščito in kolesarske poti.

Prvi večji projekt prinaša ureditev protipoplavne zaščite ob reki Vipavi, vanj pa se povezuje šest severnoprimorskih občin, je po seji sveta severnoprimorske regije povedala Almira Pirih iz Posoškega razvojnega centra: "Gre za celovito urejanje porečja, kar je tudi pogoj za uvrstitev projekta v kohezijska sredstva."

Drugi projekt predvideva izgradnjo regionalnih kolesarskih omrežnih povezav, v katerega se povezujejo občine Cerkno, Idrija, Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal, Brda in Ajdovščina. Za uresničitev tega projekta je predvidenih okrog 14,5 milijona evrov sofinanciranja upravičenih stroškov, za projekt protipoplavne varnosti pa okrog 6,7 milijona evrov.

Občine so prijavljale tudi svoje projekte, ki pa morajo imeti tudi regijski pomen, saj se v dopolnjen dogovor za razvoj regije uvrščajo samo takšni projekti, je pojasnila Pirihova. Tri med njimi so se tako odločile za prijavo projektov na temo spodbujanja podjetništva oz. urejanje ekonomsko-poslovnih con - Mestna občina Nova Gorica s poslovno cono Meblo vzhod, Občina Ajdovščina, ki zadnja leta veliko vlaga v tovrstno infrastrukturo, in Občina Brda s poslovno cono na Dobrovem.

Nekatere občine so predlagale še druge projekte, med njimi Občina Miren-Kostanjevica, ki želi investirati v vodni sektor, v kanalizacijo ali v vodovod, podoben projekt imata tudi novogoriška in ajdovska občina.

"Zadnja pol leta smo intenzivno delali tako z občinami kot z ministrstvi in službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko, da smo naprej razčiščevali vsebine in upravičenost projektov. Računamo, da bo dogovor podpisan do sredine leta," je dejala Pirihova, ki pričakuje, da bodo nato nosilke projektov vlagale vloge za neposredno potrditev, v najbolj optimalnem primeru bo to v drugi polovici letošnjega leta.

Vso potrebno dokumentacijo za teh devet projektov bo Posoški razvojni center še danes poslal na pristojno ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Na današnji seji je bil za enoletno vodenje sveta regije imenovan tolminski župan Uroš Brežan, ki je kot ključen projekt svojega predsedovanja izpostavil predvsem zaključek omenjenega drugega povabila dogovora za razvoj regij.