c S
Vlada išče možne rešitve, a sindikati ne popuščajo 07.02.2018 15:48 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Vlada je danes znova govorila o zahtevah sindikatov javnega sektorja in stavkah, ki se obetajo prihodnji teden. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je vladna stran doslej podala že vrsto približevalnih predlogov, sindikati pa v svojih zahtevah ne popuščajo. Znova je ocenil, da so stavke nepotrebne.

"Če ne pristanemo takoj na vse stavkovne zahteve, to ne pomeni, da ne iščemo rešitev," je poudaril Koprivnikar in zavrnil obtožbe sindikatov, da je vlada pasivna. "Sestajamo se z različnimi pogajalskimi skupinami in izjemno aktivno delujemo praktično cele dneve do poznih popoldanskih in večernih ur," je dejal in dodal, da so na vladni strani že ponudili protipredloge, ki so vredni več deset milijonov evrov.

Kot je pojasnil, je situacija v pogajanjih zahtevna. Pogajajo se s štirimi pogajalskim skupinami, pri katerih gre - poenostavljeno povedano - za dve konktradiktorni zahtevi, na eni strani po linearnem dvigu plač vsem delavcem, na drugi po drugačni umestitvi ene plačne skupine.

Različnih stavkovni zahtev je več kot 80 in na vladni strani se po ministrovih besedah zelo trudijo, da bi znotraj enotnega sistema našli sprejemljive rešitve. Po njegovi oceni so sindikatom ponudili kar nekaj konkretnih predlogov, na sindikalni strani pa so bila le minimalna popuščanja, kot je razdelitev zahteve po osemodstotnem dvigu plačnih razredov na dva dela, pri čemer bi prvo polovico izplačali že letos.

"Stavkovne zahteve sindikatov so praktično enake, kot so bile prvotno postavljene, in gredo proti milijardi," je ugotavljal. Ob tem pa napovedal, da se bodo pogajali še naprej in iskali možnosti zbliževanja, a v okviru možnosti.

V dneh, ko bodo potekale stavke, sicer sam potuje v Dubaj na The World Government Summit. A kot je pojasnil, v tem času s sindikalno stranjo ni dogovorjenih pogajanj, ker tudi sindikati menijo, da ni korektno, da se vršijo pogajanja z eno skupino, medtem ko druga stavka.

Sicer pa so po njegovih besedah o dogajanju v javnem sektorju danes obširno govorili tudi na koaliciji. Takoj po stavkah se bo koalicija ponovno sestala in iskala možnosti za zbliževanje, a bo morala korak približevanja naredi tudi nasprotna stran, je še dejal Koprivnikar.