c S
Dopisna seja vlade o splošnem dogovoru izpeljana v skladu s poslovnikom 07.02.2018 15:48 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Vlada je danes potrdila zapisnik dopisne seje iz prejšnjega tedna, na kateri je bil sprejet splošni dogovor za zdravstvo, je po seji vlade dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Po njenih navedbah je bila dopisna seja izpeljana v skladu s poslovnikom vlade, prav tako so bili izpolnjeni vsi pogoji za sklic dopisne seje.

Ministrica trdi, da je predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan zavajal javnost, ko je dejal, da dopisna seja ni bila izpeljana v skladu s poslovnikom vlade.

Vlada je namreč prejšnji teden na dopisni seji potrdila splošni dogovor za zdravstvo, v okviru katerega je opredeljen tudi enkratni dodatni program v zdravstvu v letošnjem letu. Med drugim gre enkratni dodatni program koncesionarju MD Medicina, kar je mnoge zbodlo, češ da se program podeljuje zasebnikom, ne pa javnim zavodom.

Na dopisni seji so štirje ministri glasovali proti sklepu, med njimi trije ministri SD in en minister DeSUS.

V SD so ocenili, da sprejemanje sklepa na dopisni seji ni bilo v skladu s pravili. Kot je prejšnji teden dejal Židan, so imeli ministri le nekaj več kot dve uri časa za odločitev. Tako je vlada na pobudo Židana zadolžila generalni sekretariat in pravno službo vlade, da pregleda postopek dopisne seje.

Ministrica se je po seji vlade odzvala tudi na nekatere aktualne zadeve, med drugim na vložitev dveh predlogov zakonov s strani poslancev SMC, katere članica je ministrica.

Glede novele zakona o nalezljivih boleznih, s katerimi želijo zajeziti upad precepljenosti otrok, je Kolar Celarčeva dejala, da podpirajo vse ukrepe, s katerimi bi zmanjšali upad precepljenosti.

A je bolj naklonjena ukrepom za povečanje ozaveščenosti kot pa restriktivnim ukrepom. V noveli zakona je namreč med ukrepi tudi omejitev dostopa do javnega in javno financiranega zasebnega vrtca otrokom, ki niso cepljeni iz nemedicinskih razlogov. "To so zelo radikalni ukrepi, ki vedno ne prinesejo rezultatov," je opozorila ministrica in dodala, da bo razprava v DZ prinesla odgovor, kakšna je prava rešitev.

Zavrnila je kritiko poslanke SMC Vlaste Počkaj, da so vložili zakon, ker da ministrstvo ni veliko naredilo na tem področju. To ni res, je poudarila Kolar Celarčeva in dodala, da so izvedli številne ukrepe, katerih namen je bil ozaveščanje o cepivih in koristnosti cepljenja.

Glede predloga zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC, ki so ga v parlamentarni postopek v torek vložili poslanci SMC, pa je Kolar Celarčeva dejala, da so na ministrstvu v preteklosti spremenili uredbo, s čimer so zagotovili dostopnost rastline konoplje za medicinske namene.

A ker je to zdravilo, mora proizvajalec izpeljati postopek pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, ki mora dati uradno dovoljenje za uporabo, za kar pa so potrebne klinične študije, je dejala ministrica. Tako gredo aktivnosti ministrstva v smer, da bi bolniki lahko dobili konopljo za zdravljenje, če bo klinično dokazana učinkovitost, na zeleni recept in ne le na belega. To pomeni, da bi stroške krila zdravstvena blagajna in ne bi bili samoplačniški.

Dotaknila se je še zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Kot je dejala, sedaj intenzivno pregledujejo pripombe koalicije, zadnje so prejeli 28. januarja. Tako bodo spremenili lestvico zdravstvenega doplačila, ki bo bolj solidarna. Ni pa želela napovedati, kdaj bodo nov čistopis poslali koalicijskim partnerjem. Po njenih besedah se morajo prej še usklajevati z ministrstvom za finance.

Prejšnji teden je Kolar Celarčeva sicer napovedala, da bodo predvidoma v tem tednu koaliciji poslali novo različico zakona.