c S
Vlada soglaša s finančnim načrtom Zpiza za letošnje leto 07.02.2018 15:19 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Vlada je dala soglasje k finančnemu načrtu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za leto 2018, so sporočili po seji vlade. Prihodki in odhodki zavoda bodo glede na finančni načrt, ki ga je decembra lani potrdil svet zavoda, letos izravnani v znesku dobrih 5,3 milijarde evrov.

Finančni načrt februarja predvideva uskladitev pokojnin v višini 2,2 odstotka, aprila pa še v višini 1,1 odstotka. Februarska uskladitev bo izvedena v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom in veljavna od 1. januarja naprej. Izredna uskladitev pa bo izvedena v skladu s proračunskimi dokumenti.

Vsi upokojenci bodo letos prejeli tudi letni dodatek, ki bo za deset evrov višji od lanskoletnega. Sredstva za njegovo izplačilo v juliju so načrtovana v višini 132 milijonov evrov.

Med načrtovanimi prihodki zavoda največji delež predstavljajo prispevki za socialno varnost delavcev in delodajalcev in znašajo dobre štiri milijarde evrov, kar pomeni 75,6 odstotka vseh prihodkov. To bo po Zpizovem opozorilu najvišji delež prispevkov po letu 1996.

Državni proračun bo po navedbah Zpiza za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda letos prispeval nekaj več kot 960 milijonov evrov, Kapitalska družba pa bo tako kot lani nakazala 50 milijonov evrov.

Povprečno število prejemnikov starostnih pokojnin se bo letos po oceni povprečno zvišalo za 2,3 odstotka.