c S
Podporo stavki v Gorenju izrekle tudi režijske službe 07.02.2018 13:57 Velenje, 07. februarja (STA) - Sindikat Skei, ki je ta teden pripravil zbore delavcev v proizvodnih obratih Gorenja, je danes pripravil zbor delavcev režijskih služb, ki so prav tako izrekle podporo stavki zaradi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. Predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba je danes dejal, da delavce na zborih predvsem zanima izguba pravic iz pogodbe.

Zeba je za STA dejal, da je zelo pozitivno presenečen nad odzivom delavcev na zborih, na katerih so predstavniki sindikata Skei pojasnjevali, kaj pomeni odpoved omenjene pogodbe. Po oceni Zebe je stavko podprlo okrog 95 odstotkov zaposlenih. Dodal je tudi, da se bodo skušali z upravo Gorenja pogovoriti o preklicu odpovedi pogodbe, če uprava tega ne bo storila, pa se obeta stavka.

Po njegovih besedah so bili na vseh zborih delavcev navzoči tudi predstavniki poslovodstva Gorenja, ki bo sicer predvidoma s ponedeljkom začelo na sestankih predstavljati lansko poslovanje družbe in razloge, zakaj je odpovedalo podjetniško kolektivno pogodbo.

Zeba sicer od uprave Gorenja pričakuje, da do sredine tega meseca razveljavi sklep o odpovedi pogodbe, na posvetu sindikalnih zaupnikov, ki bo 21. februarja, pa bo na podlagi odgovora uprave družbe sprejet ustrezen dogovor o nadaljnjih aktivnosti sindikata.

Do odpovedi kolektivne pogodbe je sicer prišlo zaradi konflikta glede dopusta. Uprava Gorenja je namreč sindikatu predlagala, da se dopust skrajša za štiri do pet dni, kar je sindikat zavrnil in predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dni. Uprava tega predloga ni sprejela.

Po navedbah uprave Gorenja se bodo skupaj s sindikati lotili prenove podjetniške kolektivne pogodbe, saj po njihovem mnenju sedanja, ki je bila sprejeta leta 1991, ne ustreza več aktualnim razmeram. Ta kolektivna pogodba je bila po oceni uprave Gorenja za takratne slovenske razmere resnično sodoben in napreden dogovor, kakršnega v državi še ni bilo. Vendar pa je po 27 letih nujno potrebna prenove, opozarjajo.